Külföld

Fekete-Győr korrupt román politikust támogat a magyar ellenében

Fekete-Győr András, a Momentum elnöke egy vasárnapi kolozsvári kampányrendezvényen támogatásáról biztosította a súlyos korrupciós botrányba keveredő Dan Barnát, az USR elnökét és államfőjelöltjét a közelgő romániai választásokon.

Fekete-Győr korrupt román politikust támogat a magyar ellenében
Fekete-Győr András
Fotó: MH/Papajcsik Péter

A korrupcióellenességet zászlajára tűző Momentum elnöke egy olyan román politikus mellett állt ki, aki a vádak szerint 6 millió eurónyi uniós, eredetileg a szegények és a fogyatékkal élők felzárkóztatására érkező támogatást tett zsebre. Ráadásul a román államfőválasztáson indul magyar jelölt is, Kelemen Hunor (RMDSZ) személyében – ellenében támogatja Barnát Fekete-Győr.

Tehát a román elnökválasztási versenyben a Momentum egy korrupt román politikust támogat a magyar jelölt ellenében.

Az erdélyi magyarokat ez a lépés nagyon felháborítja: egy videóban hívták fel a figyelmet a képtelen lépésre.

Kelemen Hunor közösségi oldalán közzétett videóval reagált a történtekre. A felvételen egy fiatal lány látható, aki a Momentumnak odaszúrva arról beszélt, hogy Dan Barna nem ismeri el, hogy „van egy kisebbségi helyzet Romániában”, neki csak az erdélyi magyarok szavazatai kellenek. „November 11-én el fogja felejteni, hogy vannak magyarok Romániában” - fogalmazott, hozzátéve, hogy november 10-én csak azért sem fog otthon ülni, elmegy szavazni és a magyar jelöltre fogja adni a voksát.

Az esetre a Facebookon reagált Orbán Balázs miniszterhelyettes, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára, aki posztjában leszögezte:

„Fekete-Győr Andrásnak és az eszdéeszesedő Momentumnak mutatom ezt a videót, ami arra világít rá, hogy miért elfogadhatatlan az, hogy a közelgő romániai elnökválasztáson egy román jelölt mellett kampányol (románul, Kolozsváron). Hát, jó reggelt kívánok, kedves Momentum: van magyar jelölt is! A kinti magyar közösségnek ugyanis 100 éve nem babra megy a játék... Hogy is mondtad korábban: »nekünk ez alap«. Hát, nekünk, magyaroknak meg az az alap, hogy a magyar jelöltet támogatjuk!”

Objektum doboz

Orbán Balázs egy fotót is közzétett, hogy teljesen egyértelműsítse álláspontját:

Orbán Balázsnak határozott véleménye van a Momentum elnökének akciójáról
Orbán Balázsnak határozott véleménye van a Momentum elnökének akciójáról
Fotó: Facebook

A Momentum ismét szembemegy a magyar érdekekkel

A Momentum nem tanul szellemi elődje, az SZDSZ hibáiból és szembemegy a magyar érdekekkel. Fekete-Győr András, a Momentum elnöke amellett a korrupciós botrányba keveredett Dan Barna államfőjelölt mellett kampányolt Kolozsváron, akinek nem fontos a magyar emberek sorsa. Az eseményen részt vett a magyarellenességéről ismert Dacian Ciolos, a liberális Renew Europe jelenlegi frakcióvezetője is, aki fiatalkorában a fasiszta, magyarellenes Vatra Romaneasca szervezetben tevékenykedett. A Fidesz továbbra is kiáll az erdélyi magyarok saját jelöltje, Kelemen Hunor mellett. Fontosnak tartjuk, hogy minél több erdélyi magyar vegyen részt a november 10-i romániai államfőválasztáson és adja le voksát a magyar jelöltre - írta a Fidesz lapunkhoz is eljuttatott sajtóközleményében.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom