Külföld

Változtatások nélkül már menthetetlen lehet a CDU

A Merkel és Kramp-Karrenbauer által képviselt centrista irányvonal egyre kevésbé népszerű a német választók körében, a legtöbben Merzet akarják a párt kancellárjelöltjének

Nem csak a párttársak, hanem a német választópolgárok is egyre elégedetlenebbek Annegret Kramp-Karrenbauer tevékenységével a CDU élén. Friedrich Merz lépéseket tenne a párt megújításáért.

Röviden reagált múlt hét pénteken, indiai látogatása során Angela Merkel német kancellár azokra a német politikusoktól származó bírálatokra, amelyek őt okolják a kormányzó német Kereszténydemokrata Unió (CDU) népszerűségének zuhanása miatt. Merkel a Die Welt szerint mindössze annyit mondott: „demokráciában élünk, így a kritikát is tudnom kell kezelni”.

A kancellár leghangosabb kritikusa a volt pártelnökjelölt, Friedrich Merz, aki a Frankfurter Allgemeine Zeitung szerint a hónap végén akarja bemutatni programját, amellyel megújítaná a CDU-t. Sokan a párt elnökét, Annegret Kramp-Karrenbauert is támadják, vele a választópolgárok sem elégedettek.

A Bild am Sonntagban megjelent felmérés szerint Kramp-Karrenbauert a válaszadók mindössze 19 százaléka tartja a legalkalmasabbnak a CDU vezetésére, tavaly novemberben még 33 százalékos volt a támogatottsága. Többen gondolják úgy, hogy Friedrich Merz lenne a legmegfelelőbb személy a CDU elnökének (a tavalyi 28-hoz képest 31 százalék), és nőtt Jens Spahn egészségügyi miniszter népszerűsége is (kilencről 14 százalékra).

Az uniópártok szavazóinak 26 százaléka egy másik vizsgálat szerint úgy véli, Merz lehetne a CDU legsikeresebb kancellárjelöltje.

A Funke médiacsoport számára készített felmérés válaszadói közül 16 százalék a CDU testvérpártját, a bajor Keresztényszociális Uniót vezető Markus Södert támogatja kancellárjelöltként, Kramp-Karrenbauert mindössze 14 százalék.

Az n-tv csatorna által közölt felmérés szerint egyébként ha most tartanának szövetségi parlamenti (Bundestag-) választásokat, a CDU/CSU 28, a Zöldek 20 százalékát szerezné a voksoknak. A szociáldemokrata SPD, valamint a jobboldali Alternatíva Németországért (AfD) támogatottsága 13-13 százalék, míg a szélsőbaloldali Die Linke népszerűsége 10, a szabaddemokrata FDP-é nyolc százalékos.

Kirekeszizom

A fősodortól eltérő gondolatok üldözése vagy a „belső ellenség” dehumanizálása úgy száz éve, a vörös és fehér diktatúrák idején kezdett ipari méreteket ölteni, a kirekesztésen alapuló kormányprogramok áldásairól lágerben és gulagokban raboskodók tízmilliói mesélhetnének. A vonatról lepuskatusozott, jeges vízben tetűtlenített, szakadt ruhában alakzatba taszigált szerencsétleneknek az első eligazítás mindig így hangzott: értéktelenek vagytok, nem emberi lények. Az ide vezető úton fontos mérföldkő volt, amikor először hivatalosan is kimondták: ezeknek nem jár emberi méltóság, korrekt bánásmód, vagy a párbeszédben való részvétel, hiszen ők a felszámolni való söpredék: kussoljanak, hunyászkodjanak meg, kérjenek bocsánatot és szűnjenek meg létezni. A múlt héten például Drezdában az önkormányzat hirdetett „nácivész-helyzetet”, mert szerintük túl sokan szavaztak a bevándorlásellenes AfD-re – mindezt a magát viccpártnak hívó Die Partei javaslatára. Ők voltak azok, akik ingyen sört ígértek ott, ahol az AfD nem éri el az öt százalékot. Ilyenkor ez persze csak vicc: nem démonizálás, vagy (ellen)szavazatvásárlás. Hiszen tudjuk, hallottuk elégszer: a humor baloldali műfaj.
(VZ)

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom