Külföld

Margrethe Vestager: Európának együtt kell működnie a szuverenistákkal

Együtt kell működni a szuverenistákkal az Európai Unióban - jelentette ki Margrethe Vestager versenypolitikáért felelős uniós biztos a La Repubblica olasz napilapban hétfőn megjelent interjújában.

Margrethe Vestager: Európának együtt kell működnie a szuverenistákkal
A dán liberális politikus hangsúlyozta, hogy az Európai Parlamentet az állampolgárok választották meg tehát az ő érdekeiket kell képviselni
Fotó: AFP/Aris Oikonomou

 A dán liberális politikus hangsúlyozta, hogy az Európai Parlamentet az állampolgárok választották meg tehát az ő érdekeiket kell képviselni. A különböző politikai csoportokkal, így a szuverenistákkal is együtt kell működni, és olyan egyezségeket kell kötni, amelyek a választók elvárásait tartják szem előtt. A jogszabályok megszövegezésén már a kezdetektől együtt kell dolgozni, hogy kompromisszumos javaslatok szülessenek - húzta alá.

A politikus elmondta azt is, hogy az Európai Unióban példátlan helyzet állt elő, mivel három biztosjelöltet utasított vissza eddig az Európai Parlament illetékes bizottsága. Azonban - jelentette ki Vestager - az uniós intézményeknek folytatniuk kell a munkát, mert ez az állampolgárok érdeke, tehát 2019. december 1-jéig mindenképpen meg fog alakulni az új testület.

Margrethe Vestager a Jean-Claude Juncker vezette bizottságban a versenybiztosi posztot töltötte be, és a testület mandátumának hivatalos lejártával jelenleg ügyvivő uniós biztosként látja el ezt a feladatot. Ursula von der Leyen megválasztott elnök leendő bizottságában pedig a holland Frans Timmermanssal, és a lett Valdis Dombrovskisszal együtt lesz alelnök. Vestager feladata lesz a digitális kornak megfelelő Európa programjának koordinációja.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom