Külföld

Egyre több migránst fogad Róma

Az új kormány vagy hülyének nézi az olaszokat, vagy tehetetlen, vagy az embercsempészek cinkosa – figyelmeztetett Matteo Salvini volt belügyminiszter

Módosítaná a migránsok feltartóztatását célzó líbiai–olasz megállapodást Róma, miközben folyamatosan érkeznek a bevándorlók az országba. Németországba egy bűnöző is visszajutott az áradattal.

Egyre több migránst fogad Róma
Szabad az út Európába a jobb életre vágyó afrikaiak előtt
Fotó: AFP/Gabriele Maricchiolo

Az utolsó pillanatban jelentette be a Giuseppe Conte vezette baloldali olasz kormány szombaton, hogy mégsem akarja feltételek nélkül meghosszabbítani a 2017-es kétoldalú migrációs megállapodást Líbiával, hanem inkább újratárgyalná azt. A migráció feltartóztatását szolgáló egyezményt a baloldali Gentiloni-kormány kötötte Tripolival, Róma három évre mintegy egymilliárd eurós finanszírozásra kötelezte el magát, hogy biztosítsa a líbiai partok és Olaszország déli határainak minél hatékonyabb ellenőrzését. A jövő februárban lejáró megállapodás automatikusan megújult volna, ha november másodikáig egyik fél sem jelzi, hogy módosítani szeretné. Róma most azt javasolja, hogy zárják be a líbiai migránstáborokat, s helyettük nemzetközi és uniós szervezetek által fenntartott regisztrációs központok jöjjenek létre.

Szintén szombaton kikötési engedélyt kapott a délolasz Tarantóban a Sea-Eye német civil szervezet Alan Kurdi nevű hajója, fedélzetén nyolcvannyolc bevándorlóval.

Luciana Lamorgese, a baloldali kormány belügyminisztere szerint egyébként olaszországi partokra érkezők növekvő létszáma nem számít „inváziónak”, noha elismerte, hogy amióta hivatalba lépett, egyre több migráns léphet Olaszországba. Matteo Salvini előző belügyminiszter, a bevándorlásellenes Liga elnöke úgy reagált: az új római kormány vagy hülyének nézi az olaszokat, vagy tehetetlen, vagy az embercsempészek cinkosa. Salvini felsorolta, hogy amióta távozott a belügyminiszteri székből, szeptemberben 2498 migráns érkezett a tavaly szeptemberi 947-hez képest, októberben pedig 2015 a tavalyi 1007-hez képest.

A migrációs nyomás Görögországban sem csökken, a német Die Zeit vasárnapi híradása szerint még több embert szállítottak Leszbosz szigetéről a szárazföldre. A Moria menekülttáborban már tízezernél is többen vannak, noha a létesítmény csak háromezer férőhelyes. Az ENSZ Menekültügyi Hivatala (UNHCR) szerint egyébként nem csak a vízi út veszélyes: kétszer annyi afrikai migráns hal meg a szárazföldön, amikor az embercsempészekkel átkelnek a sivatagon, mint ahányan a Földközi-tengerbe fulladnak.

Németországban is érezteti hatását a válság: a Bild am Sonntag szerint embercsempészek segítségével visszajutott Brémába egy libanoni klánvezér, Ibrahim Miri, akit a nyáron toloncoltak ki. Az illetékes hatóság hivatalból lefolytatja a gyorsított eljárást, de már jelezték: a nehézsúlyú bűnözőnek nincs sok esélye.

Kapcsolódó írásaink