Külföld

Már több mint háromezer halálos polgári áldozata van a Donyec-medencei válságnak

AZ ENSZ szerint a több mint öt éve tartó Donyec-medencei fegyveres konfliktusban már több mint 3,3 ezer polgári személy vesztette életét - közölte az UNIAN ukrán hírügynökség vasárnap a világszervezet által a Twitteren közzétett adatokra hivatkozva.

Már több mint háromezer halálos polgári áldozata van a Donyec-medencei válságnak
Mintegy 9 ezer civil sérült meg
Fotó: MH

A 2014 tavaszán kirobbant válság kezdete óta mintegy 9 ezer civil sérült meg. A világszervezet adatai szerint 1,3 millió ember vált úgynevezett belső menekültté, azaz ennyi ember kényszerült elhagyni az otthonát és Ukrajna más térségébe költözni, valamint 3,5 millióan szorulnak szociális segítségre.

Az ENSZ ezen túlmenően rámutatott arra, hogy a konfliktus övezetében kialakult egy 427 kilométer hosszú "ütközővonal", amely elzárta a helyi lakosokat az alapvető szolgáltatásoktól.

Az ENSZ Közgyűlés szeptember végén tartott ülésszakán mondott beszédében Volodimir Zelenszkij ukrán elnök emlékeztetett arra, hogy a világszervezet adatai alapján a kelet-ukrajnai válság összes halálos áldozatának (civileknek és katonáknak) a száma már meghaladta a 13 ezret, a sérülteké pedig mintegy 30 ezer.

Közben vasárnap az ukrán Egyesített Erők Parancsnoksága közölte, hogy a frontvonalnál lévő, Luhanszk megyei Zolote településnél, ahol pénteken befejeződött a csapatok egymástól két kilométerre történő eltávolítása, megkezdődött a csapatszétválasztási folyamat második szakasza is, azaz hozzáláttak az erődítmények elbontásához és a kiürített terület aknamentesítéséhez.

A tervek szerint az aknamentesítést november 9-ig elvégzik, az erődítmények lebontásával november 25-ig végeznek. Az ukrán csapatok hátrébb vonulása miatt az eddig ukrán ellenőrzés alatti Katerinyivka falu az úgynevezett "szürke zónába" került. A településen jelenleg 150-en laknak, köztük hét gyermek. Egyelőre senki nem jelezte közülük, hogy el kívánja hagyni a falut. A településen most katonák és rendőrök járőröznek, és mentőszolgálat tart ügyeletet, valamint a lakosoknak a járási ukrán vezetés a rendőrséggel együttműködve rendszeresen szállít kenyeret - számolt be az ukrán 24-es tévécsatorna.

A nyáron Luhanszk megyében Sztanicja Lunaszkánál hajtottak végre először csapatszétválasztást. Ezt követően október 1-jén a minszki összekötő csoportban megállapodtak arról, hogy megkezdik a csapatszétválasztást Zoloténél és Donyeck megyében Petrivszkénél is. Később Moszkva az újabb normandiai formátumú, azaz Ukrajna Oroszország, Németország és Franciaország csúcstalálkozójának feltételéül is szabta ezt.

Pénteken azonban Kijev közölte, hogy Petrivszkénél egyelőre nem tudják elkezdeni a tervezett időpontban, azaz november 4-én a folyamatot, mert újabb tüzérségi támadás érte a térséget.

Kapcsolódó írásaink