Külföld

Távozik az Európai Bizottság éléről Jean-Claude Juncker

Csütörtökön hivatalosan is lejárt a mandátuma a Jean-Claude Juncker vezette Európai Bizottságnak. Bár a luxemburgi politikus még nem távozik véglegesen, mivel az új testület hivatalba lépése csúszott, így ügyvivőként folytatja tevékenységét. Addig is itt vannak Juncker legnevetségesebb pillanatai, amik nem a politikai teljesítményéhez köthetőek, sokkal inkább a botladozásaihoz, dülöngéléseihez. 

Távozik az Európai Bizottság éléről Jean-Claude Juncker
Jó néhány nevetséges pillanata volt Jean-Claude Junckernek
Fotó: AFP/FREDERICK FLORIN

Az Origo összeszedte, mik voltak Jean-Claude Juncker legkomolyabb bénázásai és ballépései az elmúlt öt évben.

Kis híján felgyújtotta társait Ruandában

Juncker áprilisban elutazott Kelet-Afrikába, hogy megemlékezzen a ruandai népirtás 25. évfordulójára, csakhogy fáklyalebegtetés közben kis híján felgyújtotta a megjelent delegáció tagjait. Juncker egyébként az Európai Uniót képviselte az eseményen. 

Objektum doboz

Beszéd közben telefonált a feleségével

Juncker az Európai Unió (EU) és az Arab Államok Ligája idén februári, egyiptomi csúcstalálkozóján mondott beszédet, amikor is megcsörrent a telefonja. A politikus fogadta a hívást, majd vicceskedve azt mondta: "A szokásos gyanúsított volt... A feleségem". A teremben jelenlévő politikusok pártállástól függetlenül kinevették az Európai Unió első számú képviselőjét, aki később azért folytatta a beszédét.

Objektum doboz

Alkoholizmusáról cikkeztek

A The Spectator nevű brit hetilap egy korábbi uniós miniszterre hivatkozva arról cikkezett, hogy Juncker előszeretettel fogyaszt alkoholt. „Mindenki tisztában van azzal, hogy amikor Junckernek egy pohárban némi vizet hoznak a bizottsági ülésen, abban valójában gin van” - írta a lap, aminek több forrás is megerősítette, hogy Juncker többször is volt részeg a pályafutása során.

Részeges köszönés Macronnak

A tavaly december 19.-én kezdődött háromnapos brüsszeli EU-csúcsnak is részt vett Juncker. Egy videofelvétel tanúsága szerint Angela Merkel német kancellár társaságában dülöngélve üdvözölte Emmanuel Macron francia elnököt, akit fejbe csapott egy papírköteggel, majd hatalmas puszit adott az arcára.

Objektum doboz

Felemás cipőben jelent meg

Tavaly novemberben egy sajtótájékoztatón felemás cipőben jelent meg. A jelenetet mindenki megmosolyogta, azonban trend nem meglepő módon nem lett belőle.

Objektum doboz

Nem találta a kilincset

Az Európai Néppárt utódjelöltjét tárgyaló helsinki kongresszusán éppen Orbán Viktorral beszélgetett, majd kissé furán közeledett a kijárat felé. Az ajtónál viszont nem találta a kilincset, végül a magyar miniszterelnök segített neki a kijutásban.

Objektum doboz

Megzavarta a vörös szőnyeg

2017-ben Rómában találkozott az akkori olasz miniszterelnökkel, Paolo Gentilonival, ahol még az őt szállító autóból is csak nehezen tudott kiszállni, és alig bírt odasétálni a fogadására érkezettekhez, hogy üdvözölje őket. A felvételen látható, hogy kifejezetten zavarba jött a vörös szőnyegtől, még látványosan rá is kérdezett, hogy azon kell-e végigmennie.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink