Külföld

Moszkva: A NATO Kijevnek nyújtott támogatása destabilizálja az ukrajnai helyzetet

A NATO Kijevnek nyújtott támogatása destabilizáló és provokatív hatással van az ukrajnai helyzetre - jelentette ki Mariija Zaharova orosz külügyi szóvivő.

Moszkva: A NATO Kijevnek nyújtott támogatása destabilizálja az ukrajnai helyzetet
Marija Zaharova szerint a NATO nem képes megoldani Ukrajna problémáit, egyebek között a korrupcióellenes küzdelem, a nemzetek közötti megbékélés és az ország keleti részén kialakult helyzet stabilizálása terén
Fotó: AFP/Alexander Vilf

Zaharova ezt Jens Stoltenberg NATO-főtitkár csütörtöki kijevi látogatását és a NATO-Ukrajna bizottság ülését kommentálva mondta. A szóvivő szerint fokozzák a feszültséget az olyan ígéretek, amelyek szerint a szövetség mindig kiáll majd Ukrajna mellett.

Mint mondta, a NATO-küldöttség látogatásának célja Kijev euroatlanti törekvéseinek támogatása volt a szövetség 2008-as bukaresti csúcstalálkozójának szellemében. Úgy vélekedett, hogy a NATO nem képes megoldani Ukrajna problémáit, egyebek között a korrupcióellenes küzdelem, a nemzetek közötti megbékélés és az ország keleti részén kialakult helyzet stabilizálása terén.

Zaharova úgy vélekedett, hogy a NATO-bővítés történelmi tapasztalatát és humanitárius tapasztatait alapul véve arra lehet következtetni, hogy Kijevnek a szövetségbe való invitálása szakadást provokál az országban, felerősíti az etnikumközi ellentéteket, és elmélyíti az új európai választóvonalakat.

Elutasította a Stoltenberg-látogatás során Moszkvával szemben megfogalmazott vádakat, megismételve a hivatalos orosz álláspontot, amely szerint Ukrajnában nem Oroszország elleni háború, hanem belső konfliktus zajlik.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak pénteken azt hangoztatta, hogy nem volt szerencsés Volodiszlav Kriklij ukrán infrastruktúra-ügyi miniszternek az a kijelentése, amely szerint Oroszországnak jóvátételt kell majd fizetnie Oroszországnak a Donyec-medencei konfliktus lezárása után.

„Elvégre ne feledjük, hogy ki kezdte el a háborút a Donyec-medencében, és hogy hol található a Donyec-medence” - mondta. Csakúgy, mint Zaharova, azt állította, hogy Délkelet-Ukrajnában belső konfliktus alakult ki, Oroszország pedig más államokkal együtt igyekszik elősegíteni a rendezést.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy lehetséges-e az orosz részvétel a Donyec-medence helyreállításában, azt mondta, minden attól függ, hogyan zajlik majd a rendezés.

Kapcsolódó írásaink