Külföld

Még inkább megosztja a CDU-t a türingiai pofon

Egyre többen bírálják Merkelt a német kereszténydemokraták között, van, aki a bajor Södert javasolja kormányfőjelöltnek, de a belügyminiszter kiállt a kancellár mellett

Nő az elégedetlenség Angela Merkellel és Annegret Kramp-Karrenbauerrel szemben Németországban. Tisztségviselők szerint megbénította a kormányt a kancellár háttérbe húzódása a kampányok során.

Még inkább megosztja a CDU-t a türingiai pofon
Sokak számára Annegret Kramp-Karrenbauer és Angela Merkel lett a bűnbak
Fotó: AFP/Axel Schmidt

Éleződik a vita német Kereszténydemokrata Unió (CDU) türingiai tartományi választáson elért gyenge eredménye miatt a párton belül a pártvezetés és a kancellár személye körül. Elmar Brok CDU-s európai parlamenti képviselő tegnap a Die Welt szerint azt mondta, észszerű lenne, ha a testvérpárt, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) vezetője, Markus Söder lenne a német kereszténydemokraták kancellárjelöltje a következő választáson.

A tartományi választás után Fried­rich Merz, volt CDU-elnökjelölt bírálta a kancellárt és a szövetségi kormányt, amely szerinte jelen formájában nem tölti ki 2021-ig tartó ciklusát. Erre reagálva Alexander Mitsch, a párt egyik konzervatív szerveződésének, a Werte­unionnak a vezetője kijelentette, Merz végre nyíltan ki meri mondani azt a véleményt, amelyet sokan osztanak a CDU-ban. Christian von Stetten, a párt szövetségi parlamenti képviselője pedig arról beszélt, hogy a pártvezetés rossz irányba tart.

Horst Seehofer szövetségi belügyminiszter elutasította Merz Merkel-bírálatát. A CSU politikusa a Frankfurter Allgemeine Zeitung szerint elismerte, hogy nehéz helyzetben vannak az uniópártok, de mást nem kívánt mondani a témában. Schleswig-Holstein tartomány miniszterelnöke, Daniel Günther a ZDF csatornának úgy fogalmazott, a Merkel-rendszer korai szétbomlását olyan idős férfiak akarják leginkább, akik nem érték el karriercéljaikat, és a vita sokkal inkább a „régi számlák rendezéséről szól”.

Annak ellenére, hogy a CDU-t már nem Merkel vezeti, még mindig ő a párt valódi vezére – írta tegnapi cikkében a Politico tisztségviselőkre hivatkozva. A brüsszeli hírportál szerint az, hogy a kancellár háttérben maradt a legutóbbi kampányok során, és kerüli a belpolitikai vitákban való részvételt is, a CDU és a kor-mány lebénulásához vezetett.

Szabályozná a civil mentőhajók működését Seehofer

Már az európai külső határoknál előzetesen meg kellene vizsgálni a menedékkérelmeket – véli Horst Seehofer. A német szövetségi belügyminiszter a ZDF csatorna szerint erről kedden Münchenben beszélt, ahol hozzátette, amennyiben elutasítják a kérelmeket, az uniós határvédelmi ügynökségnek, a Frontexnek lenne a feladata a kitoloncolás. Seehofer javaslata szerint csak azokat a migránsokat lehetne szétosztani az uniós tagállamok között, amelyek védelemre jogosultak. Maga a mechanizmus a német politikus szerint önkéntes alapon működne. A Die Zeit úgy tudja, hogy a német belügyminiszter létrehozna egy magatartási kódexet is a Földközi-tengeren német zászló alatt működő civil mentőhajók számára, hogy megakadályozza, hogy a migránsok ingajáratai legyenek.

Kapcsolódó írásaink

Újabb pofont kapott a CDU

ĀA harminc év alattiak közül a legtöbben a bevándorlásellenes AfD-re szavaztak a türingiai tartományi választáson

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom