Külföld

A Munkáspárt népszavazást írna ki a Brexitről

A Munkáspárt kormányra kerülése esetén népszavazást írna ki a brit EU-tagságról, azzal a választási lehetőséggel, hogy Nagy-Britannia maradjon az Európai Unió tagja - mondta csütörtökön Jeremy Corbyn, a legnagyobb brit ellenzéki erő, a Munkáspárt vezetője.

A Munkáspárt népszavazást írna ki a Brexitről
Jeremy Corbyn
Fotó: AFP

Corbyn a párt Londonban rendezett választási kampánynyitó rendezvényén felszólalva kilátásba helyezte az elmúlt évtizedekben privatizált országos infrastrukturális hálózatok, köztük a vasút és a vízközművek köztulajdonba vételét is.

Corbyn a Brexitről szólva kijelentette: miután a konzervatív párti kormányok a Brexit-folyamat eddigi három évében kudarcot vallottak, „a megosztottság és a kudarc e három hosszú éve után” ki kell venni a döntést a politikusok kezéből, és a népre kell bízni a végső szó kimondását.

A Labour vezetője szerint ha a párt a december 12-re kiírt előrehozott parlamenti választáson kormányra kerül, tárgyalásokat kezdeményez az EU-val a jövőbeni kapcsolatrendszerről, „hat hónapon belül rendezi” a Brexitet, és utána a választókra bízná annak eldöntését, hogy Nagy-Britannia egy „észszerű” megállapodás alapján kilépjen-e az EU-ból, vagy maradjon annak tagja.

A bennmaradás lehetőségének említését a dél-londoni Battersea városrészben tartott kampánynyitó gyűlés hallgatósága óriási ovációval fogadta.

Ebben a választókörzetben a brit EU-tagságról 2016-ban tartott népszavazáson a választók 77 százaléka a bennmaradásra voksolt.

Országos átlagban a referendum résztvevőinek szűk, 51,89 százalékos többsége a kilépésre szavazott.

Corbyn a csütörtöki kampányrendezvényen hangsúlyozta: bárhogy döntsön a nép a brit EU-tagság kérdésében, azt a munkáspárti kormány végrehajtja.

A Munkáspárt vezetője nem először veti fel a Brexit-megállapodás újratárgyalásának és az újabb EU-népszavazás meghirdetésének lehetőségét.

Nemrégiben, még az előrehozott választások kiírása előtt egy pártrendezvényen kijelentette: kormányzásának első három hónapjában a Munkáspárt észszerű egyezségre jut az EU-val a Brexit feltételeiről. Nagy-Britannia ennek alapján új vámuniós viszonyrendszert alakítana ki az EU-val és szoros kapcsolatban maradna az unió egységes belső piacával is.

Megválasztása után hat hónappal a Labour-kormány ezt a megállapodást népszavazásra bocsátja, és a szavazólapon szerepel majd az a választási lehetőség is, hogy Nagy-Britannia bennmaradjon az Európai Unióban - mondta a három héttel ezelőtti rendezvényen is a Munkáspárt vezetője.

A konzervatív párti kormány az EU egységes belső piacáról és vámuniójából is ki akar lépni, mivel nem kívánja teljesíteni azokat a feltételeket - mindenekelőtt a Brexit után érkező külföldi EU-munkavállalók további szabad letelepedésének kötelmét -, amelyek ezekhez az integrációs szerveződésekhez elválaszthatatlanul kötődnek.

Boris Johnson miniszterelnök emellett az újabb EU-népszavazás kiírásától is mereven elzárkózik. A második referendum lehetőségét Johnson elődje, Theresa May is kizárta. Brüsszel viszont a kilépési megállapodás ismételt újratárgyalásától zárkózik el kategorikusan.

A népszavazás ügyében a Labour is megosztott. A párt árnyékkormányának több magas rangú tagja szerint a Munkáspártnak egyértelműen, bármiféle új Brexit-megállapodástól függetlenül el kell köteleznie magát arra, hogy a brit EU-tagság fenntartása mellett fog kampányolni.
 

Kapcsolódó írásaink