Külföld

Először ülésezett Genfben a szíriai alkotmányozó bizottság

 Első alkalommal ült össze Genfben szerdán az a testület, melynek feladata Szíria leendő alkotmányának kidolgozása, s amelyben a kormány és az ellenzék egyaránt képviselteti magát, és civil szervezetek is helyet kaptak.

Először ülésezett Genfben a szíriai alkotmányozó bizottság
Az ellenfelek az ENSZ szorgalmazására ültek tárgyalóasztalhoz
Fotó: AFP/ Dursun Aydemir

Az ellenfelek az ENSZ szorgalmazására ültek tárgyalóasztalhoz. A világszervezet a politikai megbékélést célozza, és efelé tett első lépésként értékeli a bizottság összeülését, de - mint fogalmazott - hosszú út vezet a békéig.

A nyitóünnepségen Ahmed Kuzbari a szíriai kormány képviseletében a bizottság társelnökeként ostorozta a terrorizmust, méltatta a kormány hadseregének „áldozatos és hősi tetteit”, elítélte Szíria északkeleti részének elfoglalását, a török offenzívát és a szíriai kormányt sújtó nemzetközi szankciókat, amelyek - mint mondta - veszélyeztetik a megbékélési folyamat egészét.

Az ellenzék oldaláról igazságot és békét követelt Hádi al-Bahra emlékeztetve arra, hogy Szíria területének 65 százaléka romokban hever a nyolc éve tartó háborúskodás miatt. A bizottság 150 tagból áll. A kormánynak, az ellenzéknek és a civil társadalom képviselőinek egyaránt 50-50 embere van benne, és mindhárom frakcióban vannak kurdok is.
 

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom