Külföld

Csaknem 800 migráns lépte át a görög-török határt az elmúlt 48 órában

Az elmúlt 48 órában 790 migráns érkezett Görögországba a török határon keresztül a görög parti őrség adatai szerint.

Csaknem 800 migráns lépte át a görög-török határt az elmúlt 48 órában
Görögországban nő a nyomás, szombaton kétszáznegyven illegális bevándorló érkezett a tengeren át Törökországból. Képünkön a túlzsúfolt Leszbosz szigetéről áttelepített migránsok érkeznek meg Pireusz kikötőjébe
Fotó: AFP/Pep Companys

 Ez a legmagasabb szám a több mint 40 hónappal ezelőtt megkötött EU-török menekültügyi megállapodás óta - jelentette az ANA-MPA görög hírügynökség szerdán.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) adatai szerint 55 348 ember érkezett Görögországba 2019 eleje és vasárnap között, közülük 43 683-an a tengeren át. A dpa felhívta a figyelmet: az idén érkezők száma már meghaladta a 2018 egészében érkezett 50 500 és a 2017-ben érkezett 36 300 ember számát.

A növekedés drámai túlzsúfoltsághoz vezetett az Égei-tengeri görög szigeteken található menekülttáborokban, amelyeket a 2015-ös és 2016-os menekültválság idején állítottak fel, hogy ott helyezzék el az érkezőket menedékkérelmük kivizsgálásáig. Április óta 14 ezerről 35 ezerre nőtt a leszboszi, híoszi, számoszi, léroszi és kószi táborokban tartózkodó migránsok száma.

A görög kormány elkezdte a migránsok átszállítását a görög szárazföldre, hogy csökkentse a táborokra és a szigetek lakosságára nehezedő nyomást.
 

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom