Külföld

Berlin új menekültügyi javaslattal készül a 2020-as német soros EU-elnökségre

Az európai uniós (EU-) menekültügyi rendszer átalakításáról szóló új javaslattal készül a berlini vezetés a 2020 júliusában kezdődő német soros EU-elnökségére - írta szerdán a Die Welt című német lap.

Berlin új menekültügyi javaslattal készül a 2020-as német soros EU-elnökségre
Horst Seehofer szerint a tervezet „új filozófiát” jelent a közösség menekültügyi politikájában a „megbukott” dublini rendszer után
Fotó: AFP/DPA/Sven Hoppe

Horst Seehofer német szövetségi belügyminiszter az EU hat legnagyobb tagállamát (Franciaország, Lengyelország, Nagy-Britannia, Németország, Olaszország, Spanyolország) összefogó úgynevezett G6 csoport Münchenben tartott belügyminiszteri értekezlete után, kedden ismertette a javaslatot, amely szavai szerint „új filozófiát” jelent a közösség menekültügyi politikájában a „megbukott” dublini rendszer után.

Az elképzelés szerint az EU-ba menedékjogi kérelem szándékával érkező emberek ügyében a Frontex EU-s határ-és partvédelmi szervezet közreműködésével már a közösség külső határán el kell dönteni, hogy van-e esélyük a jog megszerzésére, és meg kell vizsgálni, hogy beengedésük jár-e biztonsági kockázattal.

A védelemre nyilvánvalóan nem szoruló vagy veszélyesnek minősített embereket közvetlenül a külső határról kell visszaszállítani a hazájukba,  a menedékjogra eséllyel pályázó érkezőket pedig a menedékjogi eljárás lefolytatásának céljával tovább kell küldeni azon tagállamok valamelyikébe, amelyek részt vesznek egy közös menedékkérő-szétosztási rendszerben.

A Die Welt megjegyezte, hogy a koncepció nem egészen új, új viszont az elszántság, amellyel Horst Seehofer belevágott a megvalósításba, azzal a szándékkal, hogy Berlin kész jogszabály-tervezeteket terjeszthessen elő a német soros EU-elnökség kezdetén.

A megvalósítás előtti akadályokat sorolva kiemelték, hogy a Frontex kapacitása messze nem elegendő a szervezetnek szánt feladatok elvégzésére, számos tagállam - köztük Magyarország és Lengyelország - pedig elzárkózik a menedékkérők befogadása elől, és egyelőre nem világos, hogy milyen más módon kapcsolódhatnának be az új menekültügyi rendszer működtetésébe.

További gond, hogy nincsen működő visszafogadási mechanizmus számos olyan országgal, amelyből nagy számban érkeznek menedékkérők az EU-ba, és gyakran éppen emiatt nem sikerül visszajuttatni hazájukba az elutasított menedékkérőket.

Horst Seehofer tájékoztatóján aláhúzta, hogy sok nehézséget kell még leküzdeni, de örömteli, hogy a G6-os miniszter kollégákkal „nagyon jó vitát” folytattak a javaslatról. A bajor Keresztényszociális Unió (CSU) politikusának tájékoztatása szerint a csoport egyik tagja sem utasította el a német elképzelést.

A koalíciós társ Német Szociáldemokrata Párt (SPD) nyitott a CSU-s javaslatra. Szövetségi parlamenti (Bundestag-) frakciójuk vezető szakpolitikusa, Lars Castellucci a Die Weltnek elmondta, hogy a belügyminiszternek sürgősen ki kellene dolgoznia az első kísérleti programokat, amelyekhez EU-s társországokat kellene megnyerni partnernek.
 

Kapcsolódó írásaink