Külföld

Az amerikai képviselőház határozatban ismerte el az örmény népirtást

Határozatban ismerte el a törökök által végrehajtott örmény népirtást az amerikai képviselőház kedden.

 Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter határozottan elítélte az amerikai képviselőház döntését. Twitter-üzenetében hangsúlyozta: Törökország érvénytelennek és meg nem történtnek tekinti az amerikai határozatot. Mint írta, Törökország keresztbe tett az Egyesült Államoknak az Északkelet-Szíriában indított hadműveletével, és a képviselőház most ezt bosszulja meg határozatával. „Elavult intézkedésekhez folyamodnak azok, akiknek tervei meghiúsultak. Csalódniuk kell ha azt hiszik, hogy így tudnak bosszút állni. Kormányunk és népünk számára semmis ez a szégyenletes döntés, amelyet olyanok hoztak, akik visszaélnek a történelemmel politikai célok érdekében” - fűzte hozzá a török tárcavezető.

A demokrata többségű képviselőház elsöprő többséggel, 405:11 arányban szavazta meg a határozatot. Ez népirtásként ismeri el a törökök által a múlt század elején végrehajtott örmény tömegmészárlást.

A határozat felszólított arra, hogy az Egyesült Államok mostantól népirtásként emlékezzék meg arról, hogy az ottomán török birodalom a 20. század elején, 1915 és 1923 között másfélmillió örményt tervszerűen lemészárolt. Egyben szorgalmazta azt is, hogy fordítsanak nagyobb gondot a tények megismertetésére.

Ez volt az első alkalom, hogy az amerikai kongresszusban egyáltalán előterjesztettek egy olyan javaslatot, amely felvetette az örmény népirtás elismerését. A szavazás utáni első kommentárok történelmi jelentőségűnek minősítették a törvényhozók döntését.

Az örmény miniszterelnök üdvözölte, hogy az amerikai képviselőház elismerte az örmény népirtást
 

 „A határozat bátor lépés az igazság és a történelmi igazságosság meghatározásának útján, ami a népirtást túlélő örmények számos leszármazottjának megbékélést jelenthet” - írta szerdára virradóra Twitter-bejegyzésében az örmény kormányfő.

A demokrata többségű képviselőház elsöprő többséggel, 405:11 arányban szavazta meg a határozatot. Ez népirtásként ismeri el a törökök által a múlt század elején végrehajtott örmény tömegmészárlást. A határozat felszólított arra, hogy az Egyesült Államok mostantól népirtásként emlékezzék meg arról, hogy az ottomán török birodalom a 20. század elején, 1915 és 1923 között másfélmillió örményt tervszerűen lemészárolt. Egyben szorgalmazta azt is, hogy fordítsanak nagyobb gondot a tények megismertetésére.

Ez volt az első alkalom, hogy az amerikai kongresszusban egyáltalán előterjesztettek egy olyan javaslatot, amely felvetette az örmény népirtás elismerését. Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter határozottan elítélte az amerikai képviselőház döntését. Twitter-üzenetében hangsúlyozta: Törökország érvénytelennek és meg nem történtnek tekinti az amerikai határozatot.

A török vezetés szerint a határozat „nélkülöz minden történelmi, illetve jogi alapot”, s mindössze egy „jelentéktelen politikai lépésről van szó, amelynek egyedüli címzettjei az örmény lobbi és a törökellenes csoportok”.

Kapcsolódó írásaink