Külföld

Összeomlóban Merkel rendszere

Egyre többen ellenzik a német Kereszténydemokrata Unióban, hogy Kramp-Karrenbauer legyen a párt kancellárjelöltje

Nő az elégedetlenség a német Kereszténydemokrata Unióban (CDU) Annegret Kramp-Karrenbauer elnökkel szemben a párt újabb rossz választási eredményét követően – jelentették tegnap német hírportálok.

Összeomlóban Merkel rendszere
Nem nagyon volt miért tapsolniuk a CDU-soknak
Fotó: AFP/DPA/Ina Fassbender

Az n-tv hírtelevízió szerint a CDU népszerűségvesztése azt is jelzi, hogy „összeomlóban van a Merkel-rendszer”, a párt korábbi vezetője, Angela Merkel kancellár ugyanis markáns arculat nélküli párttá tette a CDU-t, és alkalmatlan utódjelölt útját egyengeti.

A CDU a múlt hét végi türingiai tartományi választáson csupán a harmadik helyet érte el, a posztkommunista Die Linke mellett a jobboldali Alternatíva Németországért (AfD) is megelőzte. Szeptemberben a brandenburgi választáson szintén csak a harmadik helyet érte el, és a szászországi tartományi, s az euró­pai parlamenti választáson is jóval gyengébben szerepelt, mint az előző választásokon.

A párt elnökségének hétfői berlini ülésén a CDU ifjúsági szervezetének, a Junge Unionnak a vezetője, Tilman Kuban nyíltan megkérdőjelezte a pártelnök alkalmasságát arra, hogy kancellárjelöltként vezesse a pártot a következő szövetségi parlamenti választáson.

Friedrich Merz, aki tavaly decemberben 35 szavazattal maradt el Kramp-Karrenbauer mögött az elnökválasztó kongresszuson, a Twit­-teren azt írta, a középen álló pártok között elmosódtak a különbségek, a választók ezért a szélekre sodródnak. Merz hétfőn a ZDF köztelevízióban elmondta, szerinte Merkel is felelős a bajokért, mert a CDU, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) és a szociáldemokrata SPD közös kormánya nagyon rossz képet mutat, és a kormányzati munka határozott vezetés nélkül zajlik. A politikus elképzelhetetlennek tartja, hogy a kormány változtatások nélkül kitarthat a ciklus végéig, 2021 őszéig.

Carsten Linnemann, a CDU/CSU szövetségi parlamenti frakcióvezető-helyettese a Die Welt szerint tegnap egyébként azt mondta, ha Türingiában a CDU koalícióra lépne a Die Linkével a parlamenti többség megszerzése érdekében, akkor még a megmaradt szavazóik is elpártolnának tőlük.

Kapcsolódó írásaink

Újabb pofont kapott a CDU

ĀA harminc év alattiak közül a legtöbben a bevándorlásellenes AfD-re szavaztak a türingiai tartományi választáson

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom