Külföld

Összecsaptak a szíriai kormányerők és a török csapatok

Megtörtént az első összecsapás kedden a szíriai kormányerők és a török csapatok között azután, hogy október 9-én Törökország offenzívát indított Északkelet-Szíriában az ott élő kurdok ellen - adta hírül az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja.

A török tüzérség lőni kezdte reggel a szíriai kormánycsapatokat - közölték -, majd gépfegyverek sorozatlövései hallatszottak a török-szír határ közelében fekvő al-Asszadíja falu pereméről. 

A török offenzíva október 17. óta szünetel, a térségben ugyanis amerikai, majd orosz közvetítés nyomán tűzszüneti megállapodás van érvényben e hét kedd délutánig, azzal a feltétellel, hogy a szíriai kurd fegyveresek kivonulnak a határ menti sávból. 

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter hétfőn azt mondta, hogy a Törökország által terrorszervezetként kezelt Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia az érvényben lévő tűzszüneti megállapodás közelgő lejárta ellenére még nem vonult ki teljesen Északkelet-Szíriában a határ menti sávból.

A miniszter jelezte: ha az YPG kedden 18 óráig (magyar idő szerint 16 óráig) nem vonul ki az Eufrátesz folyótól az iraki határig húzódó 444 kilométer hosszú és 30 kilométer széles sávból, a területet a török hadsereg „tisztítja meg a terroristáktól”.

A török hadsereg október 9-én indított támadást a szíriai kurdok ellen Északkelet-Szíriában, hogy az ott állomásozó amerikai alakulatok kivonása után biztonsági övezetet alakítson ki a határ mentén, és kiűzze onnan a kurd vezetésű Szíriai Demokratikus Erők (SDF) fegyvereseit. Október 17-én amerikai-török megállapodást kötöttek egy 120 órás tűzszünetről, amely alatt a kurd milíciáknak ki kellett vonulniuk a térségből. A tűzszünet keddi lejárta előtt Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdogan török elnök Szocsiban újabb, 150 órás tűzszünetet hirdetett, megerősítve ugyanakkor, hogy a kurd milíciának ki kell vonulnia a török határ melletti 30 kilométeres sávból - beleértve Tel Rifaat és Manbidzs városát is.

 Sojgu: az összes kurd alegység kivonult a biztonsági övezetből

Határidő előtt befejeződött a kurd alegységek kivonása az északkelet-szíriai biztonsági övezetből - jelentette be Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter kedden Jerevánban.

A szíriai kurdok vezette milíciának a török-szíriai határtól 30 kilométerre történő visszavonásáról Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdogan török elnök múlt kedden állapodott meg Szocsiban.

„A fegyveres alegységek visszavonása arról a területről, akol biztonsági folyosót kell létrehozni, határidő előtt befejeződött. A szíriai határőrség és a mi katonai rendőrségünk vonult be oda” - jelentette ki Sojgu a David Tonojan örmény védelmi miniszterrel folytatott tárgyalásán.

Kapcsolódó írásaink