Külföld

Közösen járőröznek az orosz és a török erők Északkelet-Szíriában

A török kormány kedden bejelentette, hogy Oroszországgal közösen fog járőrözést folytatni Északkelet-Szíriában, miután a nap folyamán letelt a 150 órás, Ankara és Moszkva közötti tűzszünet, amelynek értelmében ki kellett vonulnia a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milíciának a térségből.

Közösen járőröznek az orosz és a török erők Északkelet-Szíriában
A török hadsereg katonái és Ankara által támogatott szíriai harcosok az északkelet-szíriai Rász-al-Ain városának közelében
Fotó: AFP/Nazeer Al-khatib

„Az idő lejárt. (A térségben folytatandó) közös járőrözésekkel fogjuk megállapítani, hogy kivonultak-e vagy sem a terroristák” - írta egy Twitter-bejegyzésben Fahrettin Altun, a török elnöki hivatal kommunikációs igazgatója. Törökország terrorszervezetnek tartja az YPG-t, amely szerinte a területén tevékeny Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) szakadárjainak szövetségese.

Kedden közép-európai idő szerint délután 4 órakor telt le az a Szíria északkeleti részére vonatkozó 150 órás tűzszünet, amely során az YPG-nek ki kellett vonulnia a Törökországgal közös határ menti térségből 32 kilométeren kívülre. A Kreml küldöttsége kedden Törökországba látogatott, hogy megvitassa a megállapodásnak a részleteit, amelyet Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdogan török elnök kötött október 22-én az oroszországi Szocsi városában. A kedd délutáni ülésen megtervezték a fegyvernyugvást követő lépéseket - tudatta egy közleményben a török védelmi minisztérium.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter kedden Jerevánban bejelentette, hogy a határidő lejárta előtt befejeződött a kurd alegységek kivonása az északkelet-szíriai biztonsági övezetből. A török elnök később Ankarában, a Török Köztársaság megalapításának ünnepén elmondott beszédében elmondta: orosz tisztségviselők arról tájékoztatták a török hatóságokat, hogy az YPG kivonult a térségből a határidő lejárta előtt. Hozzátette: folytatódnak az orosz és török tisztségviselők közötti tárgyalások Szíriával kapcsolatban.

Jurij Borenkov vezérőrnagy, a szemben álló szíriai felek békítésére létrehozott orosz katonai központ vezetője Moszkvában elmondta, hogy eddig 68 kurd fegyveres egységet, összesen mintegy 34 ezer harcost, valamint 3000 fegyvert és katonai felszerelést vontak ki a határtól mintegy 30 kilométerre. Eközben a szíriai kormányerők 84 határátkelőhelyet létesítettek a közös határ mentén, ebből 60-at Kamsili és 24-et Kobani térségében.

A tűzszünet ellenére összecsapások törtek ki kedden a szíriai kormányerők és a törökpárti felkelők között, amiben a szíriai hadsereg legalább hét tagja és négy lázadó vesztette életét - jelentette a szíriai polgárháború eseményeiről 2011 óta kiterjedt aktivistahálózata révén rendszeresen beszámoló Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű szervezet.

Az EFE spanyol hírügynökség megjegyzi: mind az YPG, mind Törökország a fegyvernyugvás folyamatos megsértéséről számolt be, Ankara aknagránátokkal, gépfegyverekkel, drónokkal és mesterlövészek által végrehajtott támadásokat tulajdonított az YPG-nek.

A török hadsereg október 9-én indított támadást a szíriai kurdok ellen Északkelet-Szíriában, hogy az ott állomásozó amerikai alakulatok kivonása után - állítása szerint - biztonsági övezetet alakítson ki a határ mentén, és kiűzze onnan a kurd vezetésű Szíriai Demokratikus Erők (SDF) fegyvereseit. Az SDF fő erejét az YPG képezi.

Kapcsolódó írásaink