Külföld

Görögországba 118 migráns érkezett kedd reggel

Törökországból Görögországba 118 illegális bevándorló érkezett kedd reggel - tudatták a görög hatóságok.

Görögországba 118 migráns érkezett kedd reggel
Görögországban nő a nyomás, szombaton kétszáznegyven illegális bevándorló érkezett a tengeren át Törökországból. Képünkön a túlzsúfolt Leszbosz szigetéről áttelepített migránsok érkeznek meg Pireusz kikötőjébe
Fotó: AFP/Pep Companys

 A görög parti őrség 27 emberre bukkant Alexandrúpoli kikötővárosa közelében, ők a néhány kilométerrel távolabb lévő török partokról indultak útnak. Számosz és Farmakoníszi szigeténél 47 és 42 embert vettek fel.

Egyre többen használják a Törökországból a görög szárazföldön fekvő Alexandrúpoli felé vezető tengeri útvonalat. Az Égei-tenger északi medencéjében található útvonal kevésbé veszélyes, mint a török partokat a görög szigetektől elválasztó tengerszakasz.

Az újonnan érkezőkre továbbra is vonatkozik az Európai Unió és Törökország által 2016 tavaszán megkötött menekültügyi megállapodás. Ennek értelmében visszatoloncolhatják Törökországba azokat, akik illegálisan érkeznek az Égei-tengeren keresztül Görögországba, de az EU minden kitoloncolt szíriai állampolgár helyett legálisan befogad egy szíriai menekültet Törökországból.
 

Kapcsolódó írásaink