Külföld

Dancila újabb biztosjelöltet javasol, de Iohannis vitatja ennek legitimitását

Victor Negrescu volt európai kapcsolatokért felelős miniszter személyében újabb jelöltet javasol Viorica Dancila ügyvivő miniszterelnök a Romániának járó európai biztosi posztra, de Klaus Iohannis államfő szerint a leváltott kormánynak már nincs legitimitása bárkit is jelölni az Európai Bizottságba.

Dancila újabb biztosjelöltet javasol, de Iohannis vitatja ennek legitimitását
Viorica Dancila szociáldemokrata miniszterelnök
Fotó: AFP / DANIEL MIHAILESCU

Dancila egy vidéki rendezvényen újságírói kérdésre reagálva erősítette meg: a volt európai parlamenti (EP-)képviselő Negrescut kiváló jelöltnek tartja a biztosi posztra, és „a Dancila-kormány még kedden elküldi Brüsszelbe a jelöltségét támogató ajánlólevelét”.

A parlament által leváltott szociáldemokrata miniszterelnök nyilatkozatára reagálva Klaus Iohannis jobboldali államfő leszögezte: csak a parlament által beiktatandó új kormány jogosult arra, hogy Románia nevében európai biztost jelöljön. Az elnöki hivatal honlapján közzétett nyilatkozatában Iohannis úgy értékelte: életbevágó, hogy az új kormány mielőbb megkapja a törvényhozás felhatalmazását, mivel sürgősen orvosolnia kell a Szociáldemokrata Párt (PSD) „szörnyű” kormányzása miatt keletkezett gondokat, beleértve egy új európai biztos jelölését is.

Az ügyvivő miniszterelnök azzal vágott vissza, hogy a román kormány kötelessége sürgősen újabb európai biztosjelöltet javasolni, erre pedig Ursula von der Leyen, az EB megválasztott elnöke október 28-i levelében is figyelmeztette a román kormányt. Dancila Facebook-oldalán von der Leyen levelét is közzétette, amelyben az EB megválasztott elnöke arra bíztatja Romániát, hogy női jelöltet javasoljon az Európai Bizottságba.

A novemberi elnökválasztáson Iohannis egyik legesélyesebb kihívójaként induló Dancila „szégyenletesnek” nevezte, hogy a jobboldali elnök az ország érdekeit „szabotálva” választási érdekei miatt „félretájékoztatja” az ország lakosságát az európai biztos jelölése ügyében, és „kockára teszi” Románia külföldi megítélését.

Az akkor még teljes jogkörrel működő Dancila-kormány első jelöltjét, Rovana Plumb szociáldemokrata EP-képviselőt szeptember végén összeférhetetlenségre hivatkozva leszavazta az EP jogi bizottsága. Dancila - akitől október 10-én megvonta a bizalmat a bukaresti parlament - időközben másik két szociáldemokrata biztosjelölttel is próbálkozott. Brüsszel azonban arra vár, hogy lezáruljon a román belpolitikai válság, és legitim kormány kerüljön az ország élére.

Iohannis volt pártja, a jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnökének, Ludovic Orbannak adott kormányalakítási megbízást. Az új PNL-kormány november 4-én járul bizalmi szavazásra a bukaresti parlament elé.

Kapcsolódó írásaink