Külföld

A Notre-Dame-tűz miatt akart bosszút állni a franciaországi mecsetnél lövöldöző férfi

Bosszút akart állni a Notre-Dame-székesegyházban pusztító tűz miatt állítása szerint az a férfi, akit a dél-nyugat franciaországi Bayonne mecsetjénél hétfő délután történt lövöldözéssel gyanúsítanak - ezt ő közölte a nyomozókkal. A támadásban ketten súlyosan megsebesültek.

A Notre-Dame-tűz miatt akart bosszút állni a franciaországi mecsetnél lövöldöző férfi
Még október 29-is rendőrautó őrizte a bayonne-i mecset bejáratát
Fotó: AFP/Iroz Gaizka

Marc Mariée szerint a gyanúsítottnak meggyőződése, hogy muszlimok voltak a felelősek a Notre-Dame-székesegyházat sújtó tűzért. A nyomozók szerint azonban  semmi nem utalt szándékos gyújtogatásra. A székesegyházban április 15-én tört ki tűzvész, amelynek következtében leégett a tetőszerkezet és leomlott a kúp alakú huszártorony.

Az ügyész szerint a gyanúsított beismerte, hogy tüzet akart nyitni a mecset bejáratára, valamint egy közel járműre is, azonban azt tagadta, hogy bárkit is meg akart volna ölni. Kihallgatása kérdéseket vetett fel „mentális egészségével” kapcsolatban, és egy pszichiáter megvizsgálta - tette hozzá.

Mariée elmondta, hogy a két sebesült továbbra is kórházban van, és bár nincsenek életveszélyben, valószínűleg maradandó sérüléseket szenvedtek.

Emmanuel Macron francia elnök hétfőn határozottan elítélte a „megvetendő támadást”. Twitter-üzenetében hangsúlyozta: soha nem fogják eltűrni a gyűlöletet Franciaországban, s minden erőfeszítést megtesznek a muszlim lakosok védelméért.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom