Külföld

Újabb pofont kapott a CDU

A harminc év alattiak közül a legtöbben a bevándorlásellenes AfD-re szavaztak a türingiai tartományi választáson

A szélsőbaloldal és a bevándorlásellenes AfD is megelőzte a kereszténydemokratákat a türingiai tartományi választásokon. A jobboldali párttal senki nem akar koa­lícióra lépni, a kormányalakítás pedig a Die Linke számára is nehéz­ségeket okozhat.

Újabb pofont kapott a CDU
Bodo Ramelow türingiai kormányfő (balra) öröme felemás, hiszen győzelme után nehéz koalíciós tárgyalásokra számíthat
Fotó: AFP/Christof Stache

A jelenlegi kormányfő, Bodo Ramelow pártja, a szélsőbaloldali Die Linke (Baloldal) győzött a vasárnapi türingiai választásokon. A tegnapi előzetes végeredmények szerint párt a szavazatok 31 százalékát gyűjtötte be, ezzel először lett a legnagyobb erő a közép-németországi tartományban, öt éve 28,2 százalékot ért el, amely akkor a második helyre volt elég a Kereszténydemokrata Unió (CDU) mögött.

A CDU viszont hatalmas pofont kapott, a 2014-es eredményéhez (33,5 százalék) képest elvesztette szavazói harmadát, mindössze 21,8 százalékot ért el, amely csak a harmadik helyhez volt elég. A jobboldali Alternatíva Németországért (AfD) ugyanis a voksok 23,4 százalékával a második legerősebb párttá vált a tartományban, míg öt évvel ezelőtt csupán 10,6 százalékos volt a támogatottsága. A párt Türingiában a fiatalokat is elérte, a 30 év alattiak közül a legtöbben (24 százalék) a bevándorlásellenes pártra szavaztak.

A szociáldemokrata SPD még a tíz százalékot sem érte el a vasárnapi választáson, a 2014-es 12,4 százalékhoz képest most a szavazók 8,2 százaléka voksolt a pártra. A Zöldek a szavazatok 5,2 százalékát gyűjtötték be. Az előzetes végeredmény szerint éppen csak elérte az ötszázalékos parlamenti küszöböt a szabaddemokrata FDP (5,0005 százalék).

Amennyiben Ramelow az eddigi partnereivel akar többséget szerezni a tartományi törvényhozásban (Landtag), be kell vonnia még valakit a szélsőbaloldal–SPD–Zöldek alkotta koalícióba. A Tagesschau szerint viszont kérdéses, mennyire lenne stabil egy ilyen szivárványkoalíció. A potenciális jelölt, az FDP pedig többször is visszautasította az együttműködést a szélsőbaloldallal.

A CDU türingiai szervezetének vezetője hétfőn az ARD reggeli politikai magazinműsorában nyitottnak mutatkozott az együttműködésre a Die Linkével. Mike Mohring korábban elutasította az együttműködést a párttal, most viszont azt mondta, a stabilitás fontosabb az ország számára, mint a pártpolitikai érdek. Paul Ziemiak, a CDU főtitkára a Die Zeit szerint viszont közölte, hogy a párt nem lép koalícióra sem az AfD-vel, sem a Die Linkével.

Bodo Ramelow szintén tegnap kijelentette, az AfD kivételével bármelyik párttal hajlandó tárgyalni az együttműködésről.

A helyi sajtó többsége a tartomány megosztottságáról írt. A Spiegel Online szerint a CDU-nak észre kell vennie, hogy az igazi ellenfél nem a Die Linke, hanem az AfD. A Nürnberger Nachrichten szerint az AfD által elért eredmény egy vészjelzés, amely elgondolkodásra készteti a demokratákat. A nemzetközi sajtó főként a CDU mélyrepülését emelte ki, illetve azt hangsúlyozta, hogy a stabil német politika a múlté.

Aggódnak a németországi zsidók

A türingiai választási eredmények után aggodalmuknak adtak hangot a németországi zsidó és muszlim vezetők az Alternatíva Németországért (AfD) párt megerősödése miatt. Német hírportálok szerint Charlotte Knobloch, a Müncheni és Felső-Bajorországi Zsidó Kultuszközösség vezetője kiemelte: a választás eredménye azt mutatja, hogy folytatódik „a demokratikus kultúra eróziója”. Aiman Mazyek, a Németországi Muzulmánok Központi Tanácsának elnöke úgy vélte, hogy az AfD Türingiában elért eredménye „sokkal több, mint egy riasztó jel”. A Zsidó Világkongresszus egyébként idén Angela Merkelnek ítélte kulturális kitüntetését, a Theodor Herzl-díjat, amelyet a német kancellár tegnap Münchenben vehetett át. (HSz)

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom