Külföld

Súlyos vereséget szenvedett Merkel pártja

Jelentős előnnyel a legnagyobb eddigi kormánypárt, a posztkommunista Baloldal (Die Linke) nyerte meg a németországi Türingia tartományban tartott helyi törvényhozási (Landtag-) választást.

Súlyos vereséget szenvedett Merkel pártja
A CDU elveszítette szavazói harmadát
Fotó: MH

A Baloldal - valamennyi országos és tartományi választást együttvéve - története legjobb eredményét érte el és első alkalommal végzett az első helyen egy tartományi választáson. Koalíciós társai, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) és a Zöldek visszaesése miatt azonban kormánya elveszítette a többséget az erfurti Landtagban.

A választás nagy nyertese a bevándorlásellenes AfD, amely bőven megduplázta támogatottságát, a legnagyobb vesztes pediga CDU, amely elveszítette szavazói nagyjából harmadát.Az egykori NDK területén fekvő tartomány új kormányának megalakítása várhatóan hosszú és nehéz folyamat lesz, mert a CDU nem hajlandó kormányozni a Baloldallal, az AfD-vel pedig egy párt sem akar együttműködni.

A tartományi választási bizottság adatai szerint az 1,729 millió választásra jogosult türingiai 64,9 százaléka,1,121 millió ember vett részt a Landtag-választáson,ami jelentős növekedés a 2014-ben tartott előző választáson regisztrált 52,7 százalékhoz képest. A Baloldal az öt évvel korábbi 28,2 százalék után a szavazatok 31 százalékát gyűjtötte össze, ami 29 képviselői helyet jelent a 90 tagú tartományi gyűlésben.

Gyengül a CDU 
 

Idén négy tartományban tartottak választásokat Németországban, ebből hármat keleten. A négyből háromszor gyengült meg a CDU, és kettőt – Türingia mellett a szeptemberi brandenburgi voksolást – el is veszített a párt, amelyet csaknem egy éve már nem Merkel, hanem Annegret Kramp-Karrenbauer volt Saar-vidéki miniszterelnök vezet.

Kapcsolódó írásaink