Külföld

Meghalt Abu Bakr al-Bagdadi

Donald Trump amerikai elnök vasárnap reggel a Fehér Házból közvetített beszédében hivatalosan is bejelentette Abu Bakr al-Bagdadi, az Iszlám Állam nevű terrorszervezet vezetőjének a megölését, az akciót Szíria északnyugati részén hajtották végre az amerikai erők vasárnapra virradóra.

Meghalt Abu Bakr al-Bagdadi
Abu Bakr al-Bagdadi
Fotó: MH

„Abu Bakr al-Bagdadi halott” - hangoztatta az amerikai elnök. A terroristavezér likvidálását Trump az amerikai kormányzat első számú nemzetbiztonsági céljának nevezte.

„Úgy halt meg, mint egy kutya, egy gyáva ember”, aki menekülés közben egy alagútban felrobbantotta magát és megölt három gyermeket is - fogalmazott Trump. Leszögezte: az amerikai katonák nagyszerű munkát végeztek, egyetlen amerikai sem sebesült meg. Al-Bagdadi földi maradványait az amerikaiak a hírszerzés birtokában lévő DNS-minták alapján a helyszínen 15 percen belül azonosították.

Elmondta: al-Bagdadi számos társát is megölték. Az épületben 11 gyermek is volt, őket épségben kimentették. Az al-Bagdadi társaságában lévő két nőt - akik információk szerint a feleségei voltak - szintén holtan találták.

Az amerikai elnök közölte: rendkívül értékes dokumentumokat találtak az épületben az Iszlám Állam további terveiről, terrorakcióinak előkészítéséről.

Moszkva kételkedik 

Nincs hitelt érdemlő információja az orosz védelmi minisztériumnak arról, hogy az Egyesült Államok különleges művelettel megölte Abu Bakr al-Bagdadit - közölte Igor Konasenkov, a tárca szóvivője.

„Oroszország védelmi minisztériuma nem rendelkezik hiteles információval arról, hogy amerikai katonák Idlíb feszültségcsökkentési övezetének Törökország által ellenőrzött részében műveletet hajtottak végre az Iszlám Állam volt vezetője, Abu-Bakr al-Bagdadi újabb megsemmisítésére.”  
Konasenkov vezérőrnagy szerint minél több ország jelenti be, hogy részt vett az amerikai műveletben, annál több az ellentmondás a részletek között, „ami megalapozott kérdéseket és kételyeket vet fel annak valódiságával, mi több, a sikerével kapcsolatban”.

A moszkvai katonai tárca közölte, hogy október 26-án és az elmúlt napokban Idlíbben az Egyesült Államok és az általa vezetett koalíció részéről egyetlen légi csapást sem rögzítettek.
  „Nem tudunk semmilyen állítólagos hozzájárulásunkról ahhoz, hogy az amerikai légierő az adott művelet során átrepüljön az idlíbi feszültségcsökkentési övezet légterén” - hangoztatta a tábornok.

Harcolunk az Iszlám Állam és más terrorszervezetek teljes megsemmisítéséig - erősítette meg az Egyesült Államok elnöke, és utalt arra, hogy néhány héttel ezelőtt Oszama bin Laden volt terroristavezér fiát, az al-Kaida terrorszervezet irányítását átvett Hamza bin Ladent is megölték.

Donald Trump elmondta: az amerikai különleges egységek nyolc helikopterrel támadtak, előzetesen elaknásították az épület környékét, ahol al-Bagdadi tartózkodott. Az amerikai kommandósokat fegyverropogással „fogadták” az épületben. Az egész akció nem tartott tovább másfél-két óránál.

Sikerült megölni a dzsihadisták szóvivőjét is 

Megölték Abu Hasszan al-Muhadzsirt, az Iszlám Állam szóvivőjét is az észak-szíriai Aleppo tartomány Ain al-Bajda nevű településén vasárnap - közölte a kurdok vezette Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű ernyőszervezet parancsnoka nem sokkal azt követően, hogy Trump bejelentette Abu Bakr al-Bagdadi megölését.

A mozgalmi nevén Mazlúm Abdiként vagy Kobániként ismert kurd parancsnok szerint a kurd milícia és az amerikai hírszerzés közösen hajtotta végre a műveletet Muhadzsir ellen, aki a terrorista vezér jobb kezének számított.
Az AFP francia hírügynökség helyszínen lévő egyik tudósítója két kiégett autó roncsát látta és három holttestet a Dzsaráblusz térségében található településen. Arról számolt be, hogy a járműveket légicsapás érte.
Az OSHD ugyanakkor úgy tudja, a támadásban a szóvivőn kívül négy további szélsőségest is megöltek.
  

Az amerikai elnök köszönetet mondott az irakiaknak, a kurdoknak, a törököknek és az oroszoknak és - ahogyan fogalmazott - „bizonyos mértékig” a szíriaiaknak is az akcióhoz nyújtott hírszerzési és információs segítségükért. Külön megemlítette, hogy Oroszország megnyitotta a légterét az amerikaiak számára.

Kérdésekre válaszolva Trump nem kívánta megjelölni, hogy pontosan hol hajtották végre az akciót.

A rajtaütés washingtoni idő szerint vasárnapra virradóra történt. „Ez nagyszerű éjszaka volt az Egyesült Államok és az egész világ számára” - hangoztatta Trump, aki a Fehér Házból követte az eseményeket, Mike Pence alelnökkel, Mike Pompeo külügyminiszterrel, Mark Esper védelmi miniszterrel és a vezérkari főnökök egyesített bizottságának tagjaival együtt.

„Előzetesen nagyon kevesen, nagyon szűk körben tudtak az akcióról” - tájékoztatta a meghívott újságírókat az elnök. Kifejtette: az Egyesült Államok pár héttel ezelőtt szerzett tudomást al-Bagdadi hollétéről. „Állandóan mozgásban volt.” A rajtaütést három nappal ezelőtt tervezték el - tette hozzá.

Kérdésre válaszolva Donald Trump megerősítette: nem vizsgálja felül az amerikai csapatok Szíriából való kivonásának a tervét.
 

Korábban egy amerikai tisztségviselő névtelenséget kérve közölte: az Egyesült Államok akciót hajtott végre szombaton Abu Bakr al-Bagdadi, az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezet bujkáló vezetője ellen.
 

Az iraki tévében bemutatták az al-Bagdadi elleni támadás videofelvételét
 

Az iraki televízióban vasárnap bemutatták annak az amerikai támadásnak a videofelvételét, amelyben állítólag életét vesztette Abu Bakr al-Bagdadi, az Iszlám Állam bujkáló vezetője Szíria északnyugati részén.

A műveletben, amelynek az volt a célja, hogy élve elfogják a terroristát, nyolc helikopter és repülőgép vett részt - derül ki az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű, brit székhelyű szervezet közleményéből.

A támadásban részt vettek a kurdok vezette Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű katonai szövetség fegyveresei is.

 Az akcióban meghalt kilenc ember, köztük Bagdadi, felesége és számos gyerek, közölte az OSDH.

 Iraki és iráni biztonsági illetékesek közölték, hogy tájékoztatást kaptak szíriai forrásaiktól arról, hogy al-Bagdadit és testőrét megölték az Idlíb körzetében végrehajtott akcióban.

Objektum doboz

Külföldi reagálások al-Bagdadi halálhírére
 

A nyugati vezetők elégedetten fogadták vasárnap Abu al-Bagdadi halálhírét, amellyel szemben Moszkva kételkedését fejezte ki, Teherán pedig gúnyos hangú üzenetet tett közzé. A legtöbb vezető ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy az Iszlám Állam elleni küzdelem ezzel nem ért véget.

Florence Parly francia védelmi miniszter a Twitteren azt írta: „ez egy terrorista korai visszavonulása, de nem a szervezeté. Gratulálok amerikai szövetségeseinknek ehhez a hadművelethez. Folytatjuk szakadatlan harcunkat az Iszlám Állam ellen partnereinkkel”.

Boris Johnson brit kormányfő Twitter-üzenetében azt írta, „Al-Bagdadi halála a terror elleni harcunk fontos pillanata, de a csata még nem ért véget az ördögi Iszlám Állam ellen. Tovább dolgozunk koalíciós partnereinkkel együtt, hogy egyszer s mindenkorra véget vessünk a Daes (az Iszlám Állam arab neve) gyilkos, barbár tevékenységének”.

Recep Tayyip Erdogan török elnök tanácsadója közölte: „Törökország büszke arra, hogy NATO-szövetségese, az Egyesült Államok segített igazságot szolgáltatni egy megrögzött terrorista ügyében... Ma megemlékezünk Abu al-Bagdadi civil áldozatairól és hős katonáinkról, akik életüket vesztették azért, hogy megvédjék a világot a Daes terroristáitól. Törökország a terrorizmus elleni küzdelem védőbástyája, és továbbra is szorosan együttműködik az Egyesült Államokkal és másokkal a terrorizmus és annak minden formája elleni harcban”.

Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő egy izraeli katonai támaszponton tett látogatásán kijelentette: „gratulálni szeretnék Trump elnöknek a mély benyomást keltő teljesítményhez, amely elvezetett al-Bagdadi meggyilkolásához. Ez tükrözi közös eltökéltségünket az Egyesült Államokkal és az összes szabad országgal arra, hogy harcolunk a terrorszervezetek és terrorista államok ellen. Ez mérföldkő, de a hadjárat még előttünk van”.
Mohamed-Dzsavad Azari iráni tájékoztatási miniszter a Twitteren al-Bagdadi megöléséről azt írta: „ez nem egy nagy ügy. Önök csak a saját teremtményüket ölték meg”.
Az iráni kormányszóvivő szerint al-Bagdadi halála nem jelenti az Iszlám Állam és ideológiája végét.

Török és amerikai egyeztetés is zajlott

A török és az amerikai katonai hatóságok információt egyeztettek és cseréltek még a támadás előtt az ügyben - közölte a török védelmi minisztérium.

Az OSDH értesülése szerint Bagdadi az Idlíb térségében lévő Barisa településen rejtőzött egy épületben, és amikor rajtaütöttek, felrobbantotta a testén lévő robbanómellényt. Szemtanúk szerint az akciót követően az amerikai katonák az épület romjaiból egy holttestet emeltek ki, amely valószínűleg Bagdadié volt.

Az iraki állami televízióban bemutatott felvételen egy hatalmas kráter, valamint egy lerombolt épület volt látható, amely egy légicsapás maradványa.

Iraki és iráni biztonsági illetékesek is arról számoltak be, hogy tájékoztatást kaptak szíriai forrásaiktól arról, hogy al-Bagdadit és testőrét megölték az Idlíb körzetében végrehajtott akcióban.

A libanoni al-Majadin televízió iraki forrásokat idézve azt közölte, hogy az iraki titkosszolgálatok létfontosságú információkkal segítettek rábukkanni Bagdadi tartózkodási helyére.

A dzsihadista vezető 2015. március 18-án egy amerikai légitámadásban megsebesült a szíriai határ közelében fekvő al-Badzs körzetben. Sebesülése annyira súlyos volt, hogy összehívtak egy tanácskozást, hogy kiválasszák utódját. Utoljára idén áprilisban jelent meg az Iszlám Állam médiumában, és arról tájékoztatta híveit, hogy az Irak és Szíria területén kikiáltott kalifátus komoly veszteségeket szenvedett.

A 48 éves Bagdadi valódi neve Ibrahim Avad al-Badri, és 2014 júniusában jelentette be kalifátusa, vagyis az Iszlám Állam megteremtését.

Bagdadi a világ egyik legkeresettebb embere, az Egyesült Államok 25 millió dollár (7 milliárd 225 millió forint) vérdíjat tűzött ki fejére.

Kapcsolódó írásaink