Külföld

Úz-völgyi hőzöngés

Kék–sárga–pirosba borult az osztrák–magyar temető – Szélsőséges románok vonultak fel a betonkereszttel jelölt, román katonát sosem látott illegális kamusírjaiknál

A június 6-i erőszakos temetőfoglalás után a román hadsereg napján, pénteken ismét felvonultak a szélsőségesek az Úz-völgyi temetőnél.
 

Úz-völgyi hőzöngés
Román zászlók az Úz-völgyi temetőnél. A hergelés sem maradt el
Fotó: Facebook

Helyi olvasóink beszámolói szerint magyar ember csak elvétve ment oda, a megemlékezésnek álcázott hergelésnek voltak olyan pontjai, ahol a tömeget úgy feltüzelték a szónokok, köztük Constantin Toma dormánfalvi polgármester, hogy szerencse, „nem volt kit lincselni”, ugyanis „nem angolkisasszonyok szervezték az eseményt”. Borboly Csaba, Hargita megye elnöke tegnap lapunknak elmondta, nem szabad felülni a provokációnak, és jobb nem odamenni ilyenkor, „mint amikor nagy eső jön”.

A dormánfalvi önkormányzat partnereiként szélsőséges szervezetek – mint az Ortodox Testvériség vagy a Nép Útja ( ők voltak azok, akik Bukarestben augusztusban vonulósdit szerveztek Budapest román megszállásának századik évfordulójára) – irányították a „megemlékezést”, ahová körülbelül ezer, bocskoros–tarisznyás–kucsmás népviseletbe öltözött román érkezett. Helyi forrásaink szerint több polgármester is csatlakozott, sőt a kormány részéről is állítólag jött valaki: George Simion szélsőséges soviniszta politikus – ő volt az, akit állítólag megvertek a magyarok, amikor a temetőnél megjelent, de erre semmilyen bizonyítéka nem volt egy sáros nadrágon kívül.

A résztvevők ígéretükhöz híven százötven, kék–sárga–piros színre festett fáklyát is meggyújtottak az ott nyugvó százötven román hősnek, akik az első világháborúban estek el. A szónokok arról is beszéltek, le kellene bontani a székelykaput, a magyar kereszteket pedig ki kellene szedni, mert szerintük nagyrészt román katonák fekszenek ott (valójában itt egyetlen lehetséges román katona sem fekszik, a román temető több tíz kilométerrel arrébb van). Constantin Toma kitüntetéseket adott át azoknak, akik június 6-án elsőként törték át a magyarok imaláncát erőszakkal, és hatoltak be a temetőbe, valamint annak az ortodox papnak is, aki utána felszentelte az ötvenkét illegális betonkeresztet. Ezek kapcsán a Nép Útja vezetője közölte: ha kell, élőlánccal védik meg azokat.

Kárpát-medence-szerte őrtüzek gyúlnak a székelyekért

A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) határozatának értelmében a történelmi Magyarország számos településén lobbannak fel őrtüzek vasárnap, a székely autonómia napján. A megmozdulás központja a csíkszeredai Mikó-vár előtti tér, de több tucatnyi település csatlakozásával lényegében egész Székelyföldön kigyúlnak a tüzek, amelyek a székelyek jogos követelését hivatottak jelezni a világnak, maguk mögött tudva a teljes erdélyi magyar politikumot, a civileket és az egyházakat. Az SZNT emellett felhasználja az alkalmat, hogy a nemzeti régiók védelme és megerősítése érdekében indított európai polgári kezdeményezését minél több emberhez eljuttassa. A Gyimesektől a Felvidékig lobognak majd az őrtüzek, s lesz budapesti helyszín is, a Hősök terén tartanak szimpátiarendezvényt a budapestiek zenés programokkal és közös mécsesgyújtással, vasárnap, 16.30-tól.

Kapcsolódó írásaink

Újabb román provokáció

ĀFáklyás felvonulással „emlékeznek meg” a nacionalisták az Úz-völgyi temetőben szerintük elhantolt honfitársaikról