Külföld

Patthelyzetet hozhat a türingiai választás

A németországi tartományban elégedettek a jelenlegi miniszterelnökkel, a szélsőbaloldali Bodo Ramelowval, a mostani kormánynak viszont valószínűleg nem lesz többsége

Fej fej mellett áll a szélsőbaloldal és a konzervatív CDU Türingiában a Landtag-választások előtti napok­ban készített felmérések szerint. A két párt elutasítja az együttműködést, és egyikük sem szövetkezne a jobboldali AfD-vel, így akár kisebbségi kormány is alakulhat.

Patthelyzetet hozhat a türingiai választás
Mike Mohring és Bodo Ramelow is jó esélyekkel száll harcba Türingiáért
Fotó: AFP/DPA/Michael Reichel

Nehéz kormányalakítás várható a németországi Türingiában a vasárnapi tartományi választások után.

A ZDF Politbarometer elnevezésű kutatássorozatának legfrissebb adatai szerint a szélsőbaloldali Die Linke a szavazatok 28 százalékát gyűjtheti be a voksoláson, ezzel éppen csak megelőzi a Kereszténydemokrata Uniót (CDU), amelynek támogatottsága 26 százalékos. Őket követi az Alternatíva Németországért (AfD), a bevándorlásellenes párt a voksok 21 százalékára számíthat vasárnap. A többi párt támogatottsága a tartományban tíz százalék alatti, a szociáldemokrata SPD mindössze 9, a Zöldek párt 7, a szabaddemokrata FDP 5 százalékon áll.

A vizsgálat alapján a jelenleg kormányzó Die Linke-SPD-Zöldek koa­líciónak nem lesz meg a többsége a tartományi parlamentben (Landtag), ahogyan egy CDU–SPD–Zöldek egyesülésnek sem. A CDU türingiai szervezetének vezetője, Mike Mohring kizárta az együttműködést az AfD-vel, a párt tartományi vezetőjét, Björn Höckét egy pódiumbeszélgetésen egyenesen nácinak nevezte. A CDU és a Die Linke vezetőinek nyilatkozatai alapján az sem valószínű, hogy egy baloldali–konzervatív kormány jönne létre. A legnagyobb lehetősége így egy kisebbségi kormány megalakulásának van.

Mike Mohring a ZDF csatorna politikai műsorában pénteken azt mondta, megosztottság jellemzi a politikai légkört Németországban, az új türingiai kormánynak pedig ugyanaz lesz a feladata, mint a szövetségi kabinetnek, az egységteremtés, az ország egyben tartása. A jelenlegi kormányfő, a Die Linkés Bodo Ramelow vasárnapra minél több bizonytalan szavazót mobilizálni akar. Kiemelte, hogy az általa vezetett kabinet örvend a legnagyobb népszerűségnek Kelet-Németországban. Ramelow a ZDF műsorában egyébként élesen bírálta az AfD-t.

A türingiai kormányfő valóban népszerű a tartományban. A ZDF felmérésében a válaszadók 54 százaléka nyilatkozott úgy, szeretné, ha Ramelow folytatná a munkát, és 29 százalék mondta azt, hogy Mike Mohringot látná szívesen a miniszterelnöki székben. A 16 német tartomány között Türingia az egyetlen, amelyben a Die Linke adja a kormányfőt.

Szövetségi szinten ma jelenti be az SPD, kik jutottak a pártelnöki versengés utolsó fordulójába. A férfi–női politikusokból álló hat párosra a párt 425 ezer tagja adhatta le voksát péntek estig. Felmérések szerint a Michael Roth és Christina Kampmann, illetve Olaf Scholz és Klara Geywitz páros a legnépszerűbb.

A végső döntést majd csak december 6-án, az SPD konferenciáján hozzák meg.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom