Külföld

Ismét felerősödött az illegális migráció a nyugat-balkáni útvonalon

Ismét felerősödött az illegális migráció a nyugat-balkáni útvonalon, és ha továbbra is tömegek érkeznek, akkor vitákkal kell számolni a feltorlódott migránsok és a lakosság, illetve a hatóságok és az elégedetlen helyiek között - mondta Kis-Benedek József nemzetbiztonsági szakértő szombaton az M1 aktuális csatornán.

Az illegális bevándorlók sokszor rossz gazdasági helyzetű országokban várakoznak, ahol - főképp a tél közeledtével - nem mindig tudják biztosítani ellátásukat, ez pedig további konfliktushelyzeteket szül majd - magyarázta.

Emlékeztetett: a boszniai Bihac polgármestere, Suhret Fazlic például bejelentette, hogy nem biztosítanak több vizet a helyi menekülttábornak, illetve egyes hírek szerint meleg étel helyett csak hideg ételt osztanak majd a menekülteknek.

A helyzetet sürgősen és nemzetközi szinten lehetne megoldani, de jelenleg nem látni az erre való törekvéseket - hangsúlyozta.

Ha az ellátási problémák nem oldódnak meg, akkor van rá esély, hogy az illegális migránsok csoportokba szerveződnek és nagyobb tömegekben akarnak majd áttörni a határokon - vélekedett. Az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének (NATO) tervei szerint a konfliktusok megszüntetésére békefenntartó erőket küldenek majd Szíriába - fűzte hozzá, megjegyezve, hogy ettől függetlenül Iránból, Pakisztánból, Afganisztánból továbbra is tömegével érkeznek majd a gazdasági bevándorlók Európába.

Kapcsolódó írásaink