Külföld

Belpolitikai tesztnek számít Umbriában a voksolás

A Matteo Salvini vezette jobbközép győzelmét jósolják az előrejelzések a közép-olaszországi Umbria időközi tartományi választásán, amelyen több mint 700 ezer választót várnak vasárnap este 11 óráig. Most először az Öt Csillag Mozgalom a baloldallal közösen állított jelöltet.

Belpolitikai tesztnek számít Umbriában a voksolás
Matteo Salvini győzelmét jósolják az előrejelzések
Fotó: AFP/Miguel Medina

Matteo Salvini kampányzáró kijelentései szerint az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a baloldali Demokrata Párt (PD) Umbriában fog rádöbbenni, hogy „vége a gyöngyéletnek”.

A Liga vezetője arra utalt, hogy a szeptember elején alakult kormány két pártja az olasz választók megkérdezése nélkül került hatalomra, most azonban a választók véleményt mondanak. A közvéleménykutatások a Liga, a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) és a jobbközép Hajrá Olaszország (FI) szövetsége sikerét vetítették előre. Matteo Salvini hangsúlyozta, hogy az umbriai eredmény „első figyelmeztetés” lesz a kormány „kilakoltatására”.

A miniszterelnök Giuseppe Conte cáfolta, hogy a helyhatósági választás országos politikai következménnyel járhat. Ennek ellentmondott viszont az umbriai Narniban rendezett pénteki kampányzáró, amelyen Conte, az M5S-t vezető Luigi Di Maio és Nicola Zingaretti PD-főtitkár is felvonult.

Belpolitikai tesztnek számít az egyik legkisebb olasz tartomány voksolása. A „vörös” Umbriát a hetvenes évektől kizárólag baloldali tartományi elnök vezette, a májusi európai parlamenti választásokat azonban a Liga nyerte több mint 38 százalékkal. Most nyolcan pályáznak a kormányzói székre:  a Liga-FdI-FI jelöltjeként Donatella Tesei a Liga politikusa indul.  A vállalkozó Vincenzo Bianconi az M5S-PD színeiben pályázik, ez az első alkalom, hogy a két párt egymás szövetségeseként indul választásokon.

A szavazás reggel 7-től este 11 óráig tart. Több mint 703 ezer szavazásra jogosult umbriai lakost várnak az urnákhoz, a tartományi elnök és 20 fős testülete megválasztására.  

Umbriával tartományi választássorozat veszi kezdetét, amely január végén a szintén hagyományosan baloldali Emilia Romagnában folytatódik, majd további hat régióban. Matteo Salvini hangsúlyozta, hogy ha a 20-ból jelenleg 10 tartományt vezető Liga továbbiakat szerez, ez a Conte-kormány bukásához vezet.

Az olasz sajtó viszont a Salvini jobbkezének tartott Giancarlo Giorgettit idézi, aki szerint a Liga esetleges előretörésével szemben az M5S-PD, csak azért, hogy továbbra is elkerülje a parlamenti választásokat, újabb „politikai trükkhöz” folyamodhat: belső puccsal félreállíthatja Giuseppe Contét, akinek utódja Mario Dragi, az Európai Központi Bank elnöke lehetne.

Kapcsolódó írásaink