Külföld

Ankara visszautasítja a menekültek kényszer-visszatelepítésével kapcsolatos vádakat

A török kormány visszautasította az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet azzal kapcsolatos vádjait, hogy hónapok óta szíriai menekülteket toloncol vissza Szíriába, harcok sújtotta területekre.

Ankara visszautasítja a menekültek kényszer-visszatelepítésével kapcsolatos vádakat
Szíriai menekültek Törökországban
Fotó: AFP

A török külügyminisztérium szombatra virradóra közzétett állásfoglalásában valótlannak és koholmánynak nevezte a jogvédő csoport előző nap ismertetett jelentésében szereplő állításokat, melyek szerint szíriaiakat kényszerítenek a hazatérésre - veszélybe sodorva az életüket -, fenyegetik őket és bántalmazásnak vannak kitéve.

A török hatóságok együttműködnek az ENSZ-szel és a civil szervezetekkel a szíriai menekültek "biztonságos és önkéntes" hazatérésének elősegítésében - hangoztatta a külügyminisztérium.

Az Amnesty International mellett egy másik tekintélyes jogvédő szervezet, a Human Rights Watch (HRW) is foglalkozott az üggyel pénteken, azzal vádolva a török kormányt, hogy tucatjával toloncolt vissza szíriai menekülteket háború sújtotta hazájukba.

Törökország hozzávetőleg 3,6 millió szíriai menekültet fogadott be a szomszédos Szíriából az ott dúló polgárháború 2011-es kezdete óta. Arról nincsenek egyértelmű adatok, hogy jelenleg hány szíriai menekült tartózkodik Törökországban, ahol a dpa német hírügynökség kommentárja szerint újabban menekültellenessé vált a hangulat, Recep Tayyip Erdogan török elnök pedig egymillió szíriai visszatelepítését tervezi az észak-szíriai határvidéken kialakítandó pufferzónába. A török hadsereg részben ezért kezdett hadműveletbe a szíriai kurd milíciák ellen, amelyeket terroristának tart. Az elnök azonban az Egyesült Államokkal és Oroszországgal folytatott tárgyalásait követően a hét elején felfüggesztette a hadművelet.
 

Kapcsolódó írásaink