Külföld

Az olasz belügyminiszter a Földközi-tengeren tevékenykedő NGO-kal egyeztetett

A felek közötti „közvetlen párbeszédet”szolgálta Luciana Lamorgese belügyminiszter és a líbiai és olaszországi partok között tevékenykedő civilszervezetek (NGO) képviselőinek pénteki találkozója a római belügyi tárca közlése szerint.

Az olasz belügyminiszter a Földközi-tengeren tevékenykedő NGO-kal egyeztetett
A tárca közleménye szerint a megbeszélés az első lépés volt a felek közti közvetlen párbeszéd elindítására
Fotó: AFP/Federico Scoppa

Luciana Lamorgese a belügyminisztériumban fogadta az Olaszországban bejegyzett Mediterranea nem kormányzati szervezetet (NGO), valamint a külföldi Orvosok Határok Nélkül (MsF), az Open Arms, Pilotes Volontaries, Sea Eye, Sea Watch és Sos Mediterranée küldöttségeit.

A találkozón részt vettek a belügy- és külügyminisztérium más képviselői, és a kikötőkapitánysági parancsnokság vezetői is. A tárca közleménye szerint a megbeszélés az első lépés volt a felek közti közvetlen párbeszéd elindítására. A civilszervezetek sajtónyilatkozatban méltatták a római kormány nyitását a civilszervezetek felé. Elsőrendűnek nevezték a tengeri életmentést, a legközelebbi biztonságos kikötő minél előbbi megnyitását szorgalmazták hajóik számára, hangsúlyozva, hogy az esetleges késedelem és várakoztatás tovább növeli a „hajótöröttek” fizikai és lelki nehézségeit. Az NGO-k azt kérték, akadályozzák meg, hogy a líbiai hatóságok lehallgathassák a  civilhajókat, mivel így rájuk találhatnak és visszaszállíthatják Líbiába az embereket. A szervezetek az Olaszországban lefoglalt hajóik azonnali elengedését sürgették, valamint, hogy a tengeri mentést végzőket ne bűncselekményt elkövetőként kezeljék.

A Földközi-tengeren tevékenykedő NGO-kal hasonló párbeszédet utoljára 2017 nyarán az akkori olasz balközép kormány belügyminisztere, Marco Minniti keresett. Akkor az NGO-k úgynevezett magatartási kódexet írtak alá a római kormánnyal.

Matteo Salvini, a Liga jobboldali párt vezetője, volt belügyminiszter szerint Luciana Lamorgesének „nem elég, hogy az utóbbi hónapokban megháromszorozta az érkező migránsok számát, most még az NGO-kat is Olaszországba hívta”. Salvini megjegyezte, ő a külföldi civilszervezetek helyett a határokat védő olasz hatóságok oldalán áll.

A jobboldali Olasz Testvérek (FdI) elnöke Giorgia Meloni „botrányosnak” nevezte, hogy a belügyminiszter azokkal „egyezkedjen, akik rendszeresen és tudatosan megszegik az olasz törvényeket” - Meloni szerint - illegális bevándorlókat szállítva Olaszországba.

Kapcsolódó írásaink