Külföld

Új korszakba léptünk Washingtonnal

Az Obama-érára jellemző bírálatok helyett a párbeszédet támogatja David B. Cornstein amerikai nagykövet, aki szerint a magyar kormánnyal jól együtt lehet működni

Jó úton haladnak az amerikai–magyar kapcsolatok, ebben pedig fontos szerepe volt a diplomáciai szemléletváltásnak is – erről beszélt lapunknak az Egyesült Államok budapesti nagykövete. David B. Cornstein az amerikai belpolitikai helyzetről is nyilatkozott, valamint arról, hol van még lehetőség előrelépésre az együttműködésben.

Új korszakba léptünk Washingtonnal
Cornstein úgy véli, Orbán Viktor kormányfő fantasztikus csapattal dolgozik együtt
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

– Történt irányváltás a kétoldalú kapcsolatokban, amikor Budapestre érkezett?

– A Barack Obama vezette előző adminisztrációnak nagyon más filozófiája volt, mint a Trump-adminisztrációnak, az Orbán-kormányt párbeszéd helyett nyíltan kritizálta. Én az üzleti életben tapasztaltam, hogy párbeszéddel jobb eredményeket lehet elérni, ezért amikor idejöttem, azt mondtam, szeretnék együtt dolgozni ezzel a kormánnyal. Régi barátok vagyunk, mindketten NATO-tagok.

– Korábban inkább kioktatást tapasztalhattunk a demokrata diplomáciától, mintsem barátságos hangnemet.

– Nem mindenben értünk teljesen egyet, de hát a feleségemmel se értek mindennap mindenben egyet, nincs ezzel gond. A fő különbség, hogy én nem fogok csak azért nyilatkozni, hogy bíráljam a magyar kormányt. Ha vannak javaslataim, hogy min lehetne javítani a kapcsolatokon, akkor azt nem nyilvánosan fogom elmondani, hanem találkozót kezdeményezek a kormány tagjaival. Ez működik.

– Jónak tartja az együttműködését a kormánnyal?

– Nem is lehetne jobb. Ami a védelmi kérdéseket illeti, Benkő Tibor nagyszerű ember. De az egész kormányra igaz, hogy a miniszterelnök fantasztikus csapatot rakott össze. Ott van az ő generációja, az ötvenesek, akik évtizedek óta támogatnak minket, és van egy csapat harmincas is, akik pedig nagyjából negyvennyolc órát dolgozhatnak egy nap. A külügyminiszter szerintem egyik repülőről a másikra száll. Remek emberek vannak a miniszterelnökségen is.

– Melyek a legfontosabb eredmények a közelmúltból?

– Először is a védelmi megállapodás aláírása, aminek hosszú története van. Ez normális, hiszen egy rendkívül összetett dokumentumról van szó, és bár persze barátok és szövetségesek vagyunk, mindkét fél a saját országa számára legelőnyösebb egyezményt akarta elérni. Ez a védelmi megállapodás nagyon fontos nemcsak Magyarországnak és az Egyesült Államoknak, hanem egész Közép-Európának is. Emellett azt tanácsoltuk a kormánynak, hogy a NATO irányelveinek megfelelően fordítsa a GDP-je két százalékát védelemre. A szövetség országainak többet kell fordítaniuk a saját védelmükre. Az Orbán-kormány erre vállalást tett, és óvatos optimizmussal mondhatom, hogy az amerikai hadi felszerelés vásárlását is fontolóra vette. Ennek nagyon örülnék, nemcsak azért, mert amerikai vagyok, hanem mert valóban úgy gondolom, hogy ez a legjobb elérhető választás. Bízom benne, hogy élnek a lehetőségekkel, amiket ajánlani tudunk.

– Okozott azért némi feszültséget, hogy a kárpátaljai magyarokat hátrányosan érintő törvények miatt a kormány blokkolni kezdte a NATO és Ukrajna közeledését, mivel Kijevre más módon nem sikerült nyomást gyakorolni. Itt lát előrelépést?

– Az Egyesült Államok következetesen támogatja Ukrajnát az orosz agresszióval szemben. Úgy gondolom, hogy az oktatási törvény nem elsősorban a magyarok ellen irányult, de kétségkívül érintette őket, ezért megértem a miniszterelnököt, hogy lépéseket tett. Szerintem összességében Ukrajna közeledése NATO-hoz, hogy legyen egy pufferzóna Oroszország és Magyarország között, fontosabb ügy, de természetesen szeretnénk közreműködni abban, hogy ez a konfliktus megoldódjon, és módosítsanak a törvényen, ez mindenki érdeke. Itt az időzítéssel volt a gond. Az ukrán elnök- és parlamenti választások miatt mindeddig nem igazán sikerült előrelépni, most viszont több optimizmust látok ebben a kérdésben is. Segítünk, amiben csak tudunk.

– Hogyan látja az amerikai belpolitika alakulását? Sikerrel járhatnak a demokraták, akik az elnökkel szembeni alkotmányos eljárást (impeachment) akarják kiharcolni?

– Nagyon elszomorít, hogy mennyire megosztott az országunk. Sokkal jobb, ha párbeszédet tudunk folytatni az ország érdekében. Sajnos azonban vannak emberek, akik jobban gyűlölik Trump elnököt, mint amennyire szeretik az Egyesült Államokat. Vannak demokrata barátaim, meghallgatjuk egymást, tanulunk egymástól, ennek így kellene működnie. A képviselőházban demokrata többség van, nagy eséllyel ott sikeresen megy tovább az impeachment felé vezető folyamat, a republikánus többségű szenátusban azonban nem. Jövőre már itt vannak a választások, az amerikai demokrácia, az amerikai emberek dönthetnek. Szívesebben látnám azt, hogy rájuk bízzuk a döntést, és addig is az országért dolgozunk. Az elnöknek széles válla van, sok mindent elbír. Nem tudom, én el tudnám-e viselni a rá nehezedő nyomást nap mint nap. Persze, én idősebb vagyok, de az elnök sem éppen tinédzser. Figyelemre méltó a kitartása.

Kapcsolódó írásaink

Magyarország megbízható szövetséges

ĀDíszvendégként mondott beszédet Orbán Viktor miniszterelnök az amerikai nagykövetségen, ahol a két országot összekötő közös értékekről és kölcsönös érdekekről is beszélt