Külföld

Rétvári: A tagállamok maguk dönthessenek szociális, családügyi és foglalkoztatási kérdésekben

Magyarország azt szeretné, ha az Európai Unió (EU) tagállamai továbbra is maguk dönthetnének szociális, családügyi és foglalkoztatási kérdésekben - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára csütörtökön telefonon az MTI-nek, miután részt vett az Európai Tanács foglalkoztatási, szociálpolitikai, egészségügyi és fogyasztóvédelmi (EPSCO) tanácsának ülésén Luxembourgban.

Rétvári: A tagállamok maguk dönthessenek szociális, családügyi és foglalkoztatási kérdésekben
Rétvári: A tagállamok maguk dönthessenek!
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Rétvári Bence közölte, az ülésen szó volt egy javaslatról, amely szerint szociális, családügyi és foglalkoztatási kérdésekben az irányelveket ne egyhangúlag, hanem minősített többséggel fogadják el.

Magyarország azonban nem támogatja ezt a javaslatot, mivel álláspontja szerint így egyes tagállamok rá tudnák erőltetni az akaratukat a többi tagállamra, és ezzel csökkentenék az országok mozgásterét és szuverenitását - emelte ki az államtitkár.

Hozzátette, minden országnak egyedi a szociális, családügyi és foglalkoztatási rendszere, amelyet tiszteletben kell tartani, és a tagállamokban egyébként is egyedi és működőbb megoldásokat lehet találni ezekben a kérdésekben.

Magyarország azt szeretné, hogy csak azok a kérdések legyenek európai uniós témák, amelyekről minden tagállam úgy vélekedik, hogy EU-s szinten kell kezelni őket - mondta Rétvári Bence.

Az államtitkár beszámolója szerint a tanács ülésén téma volt a diszkrimináció elleni küzdelem is, amellyel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy az unió ebben a kérdésben elsősorban a szexuális és faji megkülönböztetésre összpontosít, pedig hasonló figyelmet érdemelnének a nemzeti kisebbségek, valamint a támadásnak kitett vagy üldözött keresztények is.

Az európai jólléthez kapcsolódó vitában pedig azt hangoztatta, hogy Magyarországon és az Európa Unióban is nagy munkaerő-tartalékok vannak a cigány származású és a fogyatékossággal élő emberek körében - számolt be a hozzászólásáról Rétvári Bence az MTI-nek.

Kapcsolódó írásaink