Külföld

Igen a Brexit-feltételekre

A megállapodást elfogadta, a menetrendet elutasította a parlament

Jóváhagyta kedd este a londoni alsóház a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét rögzítő megállapodás általános alapelveit, lehetővé téve, hogy az egyezmény elfogadása a következő szakaszába lépjen.

Rögtön ezután azonban a képviselők leszavazták a megállapodás ratifikációjára kidolgozott rendkívül feszes kormányzati menetrendet, többük véleménye szerint ilyen fontos törvényt nem lehet három nap alatt lezavarni. Ugyanakkor már az is előrelépés, hogy a Brexit-folyamat kezdete óta a londoni alsóház először szavazott meg egy olyan megállapodást, amely a kilépési feltételeket rögzíti. Boris Johnson miniszterelnök az alsóházban bejelentette, hogy a kormány szünetelteti a folyamatot, amíg az Európai Unió döntést nem hoz a Brexit halasztását indítványozó brit kormányzati kezdeményezésről.

Johnson törvényi kötelezettsége alapján szombaton levélben értesítette Donald Tuskot, az Európai Tanács elnökét arról, hogy London a Brexit halasztását kéri január 31-ig.

A levelet azonban nem írta alá, mellékelt viszont még egy levelet, amelyben kifejti, hogy csak a parlament által alkotott törvényt teljesíti a halasztás kérésével, de valójában károsnak tartaná, ha az EU teljesítené ezt az indítványt. A menetrend keddi leszavazása után azonban a brit kormányfő úgy fogalmazott: jóllehet kormánya változatlanul az október 31-i kilépést pártolja, és ő ezt közli majd az uniós vezetőkkel is, csalódással veszi tudomásul, hogy a Ház ismét a késleltetésre voksolt.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke szerdán azt írta Twitterén, hogy a határidő kitolásának jóváhagyására tesz majd javaslatot a bennmaradó tagállamok vezetőinek. Donald Tusk hozzátette: írásbeli eljárást fog javasolni egy EU-csúcstalálkozó ismételt összehívása helyett.

Közben az Európai Bizottság bejelentette, hogy Michel Barnier jelenlegi Brexit-ügyi főtárgyaló vezetésével novemberben munkacsoport jön létre az Európai Unió és az Egyesült Királyság közötti kapcsolatok kezelésére.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom