Külföld

Heinz-Christian Strache bírálta az FPÖ-t felesége kizárása miatt

 Nőellenességgel vádolta a jobboldali  Osztrák Szabadságpártot (FPÖ) Heinz-Christian Strache szabadságpárti volt alkancellár csütörtökön, feleségének, Philippa Strachénak a pártból történt kizárása miatt.

Heinz-Christian Strache bírálta az FPÖ-t felesége kizárása miatt
Heinz-Christian Strache bírálta az FPÖ-t felesége kizárása miatt
Fotó: AFP/APA/Helmut Fohringer

 „Hogy mit tart az új pártvezetés a nők szerepéről a politikában, azt a mostani (szabadságpárti) frakción lehet lemérni” - írta Facebook-oldalán Heinz-Christian Strache.

Utalt arra, hogy a legkevesebb nő az osztrák parlament frakciói közül az FPÖ csoportjában van 16,7 százalékos aránnyal. Strache szerint a pártban egyes férfi politikusoknak  különösen az erős személyiséggel rendelkező nőkkel vannak problémáik„ - tette hozzá az osztrák politikus. Szerinte a feleségét ”hamis ürügyekkel„ zárták ki az FPÖ-ből. Mint írta, Philippa ”egyedüli vétsége, hogy hű feleség és önmagához is hű maradt„.

Strache  Norbert Hofer pártelnökhöz és Herbert Kickl  frakcióvezetőhöz intétve szavait kijelentette: ”Ha - bármely megfontolásból is - továbbra is az összetűzést keresitek velem, azt ne a feleségem terhére tegyétek, aki egy fiatal idealista nő és anya„

Philippa Strache október 22-én jelentette be, hogy átveszi parlamenti mandátumát, amelyet az FPÖ bécsi listájának harmadik helyén szerzett. A szabadságpártiak azonban nem akarták felvenni frakciójukba, ezért a jövőben független képviselő lesz.

Október 23-án Norbert Hofer, az FPÖ elnöke ”a pártot károsító magatartása„ miatt Philippa Strache kizárásáról határozott.

Az FPÖ így 31 helyett már csak 30 képviselővel fog rendelkezni a 183 tagú Nemzeti Tanácsban (Nationalrat).

Férje, Heinz-Christian Strache párttagságát október 1-jén függesztette fel az FPÖ.

Heinz-Christian Strache - 14 éves elnökség után - májusban volt kénytelen lemondani az FPÖ elnöki tisztségéről, miután nyilvánosságra került az Ibiza-videó néven ismertté vált titokban, megrendezett körülmények között készített felvétel, amelyen Strache és Johann Gudenus, a párt akkori frakcióvezetője egy - magát egy orosz oligarcha unokahúgának kiadó - nővel tárgyalt. Strache a nőnek párt- és médiatámogatásért cserébe zsíros állami megbízásokat ígért. A botrány nyomán felbomlott az Osztrák Néppárt (ÖVP) és az FPÖ kormánykoalíciója, és előrehozott választást tartottak, amelyen a néppárt magabiztos győzelmet aratott.

Az Osztrák Szabadságpárt harmadik helyen végzett a voksoláson, de jelentősen, csaknem 10 százalékponttal gyengült a 2017-es választásokhoz képest.
 

Kapcsolódó írásaink