Külföld

Gyengébben folytatja Trudeau

A konzervatívok kapták a legtöbb szavazatot Kanadában, a választási rendszer miatt mégis a liberálisok képviselőcsoportja lesz a legnagyobb létszámú a parlamentben

A választási reform elmaradásának köszönhetik a kanadai liberálisok, hogy újra Justin Trudeau alakíthat kormányt – igaz, csak kiseb­bségit. A jelenlegi miniszterelnök többek szerint nem is nyert, csak kevesebbet vesztett – magyarázta lapunknak Berzi Gergely külpolitikai szakértő.

Gyengébben folytatja Trudeau
Justin Trudeau nyert is, vesztett is
Fotó: AFP/Sébastien St-jean

Nem lesz kormányváltás Kanadában a hétfői parlamenti választásokat követően. Az előrejelzéseknek megfelelően szoros eredmény született, a konzervatívok (CPC) a voksok 34,4 százalékát, a Justin Trudeau kormányfő vezette liberálisok (LPC) pedig 33,1 százalékát szerezték meg. Kanadában azonban többségi választási rendszer van – azaz a választókerületekben csak egyéni jelölt van, és a győztes mindent visz –, a voksok területi eloszlása miatt ezért az LPC 157, a CPC pedig 121 mandátumot szerzett a 338 fős parlamentben. Trudeau tehát kisebbségben kormányozhat, a 24 mandátumot szerzett baloldali Új Demokrata Párt (NPD) külső támogatásával.

„Nem az nyerte meg a választást, akire országosan a legtöbb szavazatot adták, európai szemmel ez szinte érthetetlen” – fogalmazott lapunknak Berzi Gergely külpolitikai szakértő, hozzátéve, hogy az angolszász világban ez könnyen előfordulhat, de az elmúlt évtizedekben Kanada is elszokott tőle. Berzi rámutatott arra is, hogy emberemlékezet óta nem ért el ilyen gyenge eredményt a két nagy párt, sok kanadai azt a túlzást is megengedi magának, hogy a választásnak nincs valódi nyertese, Trudeau csupán kisebb vereséget szenvedett el. Annyi biztos, hogy a miniszterelnök hitelessége megtépázott, mandátuma pedig jóval gyengébb, mint korábban, minden kérdésben kompromisszumra kényszerül valamelyik ellenzéki párttal – jegyezte meg.

Azzal kapcsolatban, hogy a liberálisok korábban bírálták a többségi rendszert, Berzi úgy fogalmazott: ez tökéletesen jellemzi a Trudeau-vezette liberálisok képmutató politikáját: csak addig voltak hangos támogatói az arányos választási rendszernek, amíg világossá nem vált, hogy a kárvallottjai lennének. Ha az LPC ígérete szerint végrehajtotta volna a választási reformot – folytatta Berzi –, most a konzervatívoknak lenne több mandátuma.

A konzervatívok eredményéről elmondta, Nyugat-szerte évek óta megfigyelhető a város–vidék törésvonal mélyülése, és a kanadai jobboldal fő problémája is hasonlóan foglalható össze: minél magasabb adott területen a népsűrűség, annál alacsonyabb a konzervatívok támogatottsága. Az CPC ugyan „letarolta” a nyugat-kanadai tartományokat, de a több mandátumról döntő területeken lemaradt a liberálisoktól.

Kapcsolódó írásaink

Népszavazás Trudeau-ról

ĀFej-fej mellett a liberálisok és a konzervatívok Kanadában – a botrányok megtépázták a kormányfő népszerűségét, az ellenzéki vezetőt viszont kevesebben ismerik

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom