Külföld

A magyar hősöket méltatta Salvini

Az ’56-os ifjak nemcsak a múlt hősei, hanem őrszemek számunkra és a jövő nemzedékei számára is – jelentette ki lapunknak Giorgia Meloni, az Olasz Testvérek elnöke

Matteo Salvini volt belügyminiszter, az olasz jobbközép szövetség vezetője, valamint Giorgia Meloni, az Olasz Testvérek párt elnöke is részt vett a római magyar nagykövetség kedd esti ünnepségén. Mindketten kiemelték, hogy az 1956-os hősöknek sokat köszönhet egész Európa, a szuverenitásunk védelme pedig ma is fontos.

A magyar hősöket méltatta Salvini
Mint 1956-ban a magyarok, vezetőik ma is olyan bátrak – mondta a Liga vezetője
Fotó: AFP/Controluce

A római magyar nagykövetség idén is megemlékezett az 1956-os forradalom hőseiről. A megemlékezések a Panteontól néhány méterre található Cestari utcában elhelyezett ’56-os emléktábla megkoszorúzásával kezdődtek. Ebben az épületben volt a magyar menekült fiatalok kollégiuma. Kovács Ádám Zoltán római nagykövet beszédében büszkén idézte a pesti srácok példáját. „Boldog az az ország, amelynek nincs szüksége hősökre, szerintem pedig boldog az az ország, amelynek vannak hősei, ha a szükség úgy kívánja” – kezdte a beszédét. Kiemelte, hogy ’56 öröksége a büszke emlékezés mellett felelősséggel is jár: nemzeti függetlenségünket most nekünk kell megőrizni, majd átadni a jövő generációjának.

Szabó István honvédelmi államtitkár a Cestari utcában megemlékezett az ideérkező magyarokról, de azokról is, akik befogadták és támogatták őket. Idézte a magyar mondást, miszerint a szülő felelőssége, hogy gyermekeinek gyökereket és szárnyakat adjon. „A pesti fiatalok a gyökereiket otthon megkapták, de a szárnyaikat itt, Olaszországban tudták kiteljesíteni, hiszen itt tanultak, dolgoztak, küzdöttek” – mondta.

A római nagykövetség ünnepi fogadásán részt vett Matteo Salvini, a Liga elnöke és a Fratelli d’Italia (Olasz Testvérek) elnöke, Gior­gia Meloni is. „A szabadság és szuverenitás rendkívüli erőfeszítésekkel megszerzett értékek, foggal és körömmel ragaszkodni kell hozzájuk. Azt hiszem, nem véletlen, hogy azok a nemzetek, amelyek a legtöbbet szenvedtek az elnyomás és beolvasztás miatt, könnyebben felemelik a fejüket, amikor veszélybe kerül a szuverenitásuk, az emberek identitása és jogai, nem véletlen, hogy pontosan a háborúviselt, a kommunizmus igáját elszenvedő nemzetek azok, amelyek ma is kivívják a szabadságukat – mondta lapunknak Meloni. – Sokat köszönhetünk az ’56-os budapesti ifjaknak, de ugyanúgy a prá­gaiak­nak is, és mindazoknak, akik felemelték fejüket az elnyomás idején. Ne úgy tekintsünk az ifjak harcára, mint a múlt eseményére, hiszen bármikor visszatérhet. Az ’56-os ifjak tehát nemcsak a múlt hősei, hanem őrszemek számunkra és a jövő nemzedékei számára is” – hangsúlyozta. A pártelnök hozzátette, biztos benne, hogy országa is felemeli a fejét, mert Olaszország többre képes és jobbat érdemel.

„Amilyen bátrak voltak 1956-ban a magyarok, olyan bátor politikai vezetőik vannak ma is – mondta Salvini az MTI-nek. – Olaszok és magyarok kulturálisan közel állnak egymáshoz, és hasonlóképpen gondolkodunk, ami a migrációt, a haza és a határok védelmét, a keresztény értékek megőrzését, a család védelmét, valamint a Soros György és az Európai Unió részéről fenyegető külső beavatkozások megakadályozását illeti” – hangsúlyozta.

Röviden
 

Ünnepséggel és amerikai magyarok kitüntetésével emlékeztek 1956 hőseire hétfőn Washingtonban, a Kennedy Központ Reach nevű, néhány hete felavatott új épületében. Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést kapott a Louisianában élő Alex Kropog és felesége, valamint Révész Kinga. A Kropog házaspár a louisianai Árpádhon nevű magyar település múzeumának létrehozója és gondozója, Révész Kinga pedig a washingtoni magyar tudósklub elnöke – írta az MTI.

„Az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc szelleme azt üzeni, hogy a szolidáris nemzetekre épülő Európa építéséhez kell keresni a közös nevezőt” – nyilatkozta az MTI-nek Szili Katalin. A miniszterelnöki megbízott kedden Milánóban, szerdán pedig Bolzanóban vett részt 1956-os megemlékezéseken Csiszár Jenő milánói főkonzul kíséretében.

Áder János köztársasági elnök a Magyar Érdemrend középkereszt polgári tagozat kitüntetést adományozta Hennagyij Moszkalnak, az ukrajnai Kárpátalja megye volt kormányzójának. Az érdemrendet Íjgyártó István kijevi magyar nagykövet adta át kedden, és hangsúlyozta, Moszkal kiállt a nemzetiségek közötti béke megőrzése, a kisebbségi jogok biztosításának szükségessége és a Kárpátalján hagyományos többnyelvű közeg fenntartása mellett.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc nélkül nem lett volna rendszerváltozás – mondta Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke szerdán Dél-Koreából telefonon nyilatkozva az MTI-nek. A politikus a Szöuli Nemzeti Egyetemen tartott előadást.
(ŐM)

Töretlen Lengyelország és hazánk barátsága
 

„Az 1956-ban megnyilvánuló lengyel–magyar szolidaritás válasz lehet a mai világ kihívásaira” – hangsúlyozta Piotr Glinski lengyel kormányfőhelyettes, kulturális és örökségvédelmi miniszter kedden a varsói magyar nagykövetség rendezvényén, amit a királyi várban tartottak. Emlékeztetett, 1956 nemcsak a magyar forradalom éve volt, hanem a júniusi poznani munkásfelkelésé is. A politikus szerint a lengyelek és a magyarok szembeszegülése a kommunista rendszerrel lehetővé tette, hogy 1989-ben mindkét nemzet visszanyerje szabadságát. Glinski az MTI tudósítása szerint hangsúlyozta, ma erősödnek a kapcsolatok Varsó és Budapest között, létrejönnek új, a barátságot ápoló kezdeményezések. Kovács Orsolya Zsuzsanna nagykövet a történelmi párhuzamok mellett kiemelte, hogy a magyar–lengyel kereskedelmi csere „új rekordot döntött, hét százalékkal nőtt az előző évhez képest”.
(ŐM)

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom