Külföld

„A csatlakozási tárgyalások halogatása veszélyezteti a Nyugat-Balkán és az EU politikai egyesítését”

Az Európai Parlament plenáris napirendjére tűzte a csatlakozási tárgyalások megkezdésének helyzetét Albániával és Észak-Macedóniával, miután az Általános Ügyek Tanácsa október 15-i ülésén a tárgyalások megkezdésének elutasításáról döntött. A tegnap esti plenáris vitán a parlamenti képviselők többsége a bővítések folytatásának szükségessége mellett foglalt állást, ma pedig határozatot fogadott el erről. A téma kapcsán Gál Kinga, Trócsányi László és Deli Andor fideszes EP-képviselők is a nyugat-balkáni régió európai uniós integrációjának fontosságát hangsúlyozták.

„A csatlakozási tárgyalások halogatása veszélyezteti a Nyugat-Balkán és az EU politikai egyesítését”
Trócsányi László: A nyugat-európai országok egyes vezetői belpolitikai megfontolások miatt felelőtlen módon késleltetik az európai uniós csatlakozási folyamatot
Fotó: MH/Ficsor Márton

Trócsányi László: Felül kell vizsgálni az EU bővítés- és szomszédságpolitikáját

Trócsányi László kifejtette: „A nyugat-európai országok egyes vezetői belpolitikai megfontolások miatt felelőtlen módon késleltetik az európai uniós csatlakozási folyamatot. Félő, hogy ha a Balkán országai nem kapnak érdemi támogatást a bővítés ügyében az Uniótól, akkor olyan geopolitikailag jelentős országok fognak befolyást szerezni a régióban, amelyek semmilyen feltételrendszert nem határoznak meg a térség országaival szemben”.

A fideszes EP-képviselő rámutatott, hogy az Unió megreformálása során a bővítés- és szomszédságpolitika kereteinek felülvizsgálatára kell helyezni a hangsúlyt. „Az Európa jövőjéről szóló reformfolyamat során különös hangsúlyt kell fektetni a bővítés- és szomszédságpolitika jogi kereteire. Fel kell gyorsítani a csatlakozási tárgyalásokat Szerbiával és Montenegróval, hiszen mindennemű további halogatás veszélyezteti a Nyugat-Balkán politikai egyesítését az Európai Unióval” - hívta fel a figyelmet.

Deli Andor: Az EU nem elszenvedője a bővítési folyamatnak, hanem az egyik érdekelt fél

„Tudjuk jól, hogy a tagjelölteknek igyekezniük kell a reformok terén, de azt is fel kell ismernünk, hogy az országok közötti politikai viszonyrendszer nem egy egyirányú utca. Jó volna, ha végre tudatosulna minden európai vezető fejében, hogy az EU nem elszenvedője a bővítési folyamatnak, hanem az egyik érdekelt fél” - mutatott rá Deli Andor és kiemelte: az Unió saját magát károsítja a döntéssel.

„A kétkedők arról beszélnek, hogy egy újabb bővítést megelőzően először az Európai Unió belső intézményi reformját kell végrehajtani, azonban méltánytalan lenne elvárni, hogy a nyugat-balkáni országok türelmesen kivárják egy ilyen mély és megosztó uniós belső vita végét. Az új Európai Bizottság egyik kiemelt feladatának kell lennie, hogy erre a kérdésre egy mindenki számára elfogadható megoldást találjon” - tette hozzá Deli Andor.

Gál Kinga: A halasztás súlyosan megkérdőjelezi az Unió hitelességét a Nyugat-Balkánon

Gál Kinga az Unió és a csatlakozási perspektíva hiteltelenedésének veszélyére hívta fel a figyelmet. „Fontos, hogy ne veszítsük el a régió népeinek bizalmát az Unió irányába. Ők teljesítették kötelezettségeiket, így az Uniónak is teljesítenie kell ígéreteit, és mihamarabb zöld jelzést kell adnia Szkopjének és Tiránának a csatlakozási tárgyalások elkezdésére. Ez a halasztás ugyanis súlyosan megkérdőjelezi az Unió hitelességét a Nyugat-Balkánon” - hívta fel a figyelmet a fideszes képviselő.

Az Európai Parlament ma elfogadott határozatában felszólítja a Tanácsot, hogy írja felül korábbi döntését és a következő lehetőségnél hozzon döntést a csatlakozási tárgyalások megnyitásáról.

Kapcsolódó írásaink