Külföld

Megalakult az új osztrák parlament

Megalakult az új osztrák parlament szerdán. Az alakuló ülésen 183 parlamenti képviselő tette le a hivatali esküt.

Megalakult az új osztrák parlament
Az osztrák parlament alakuló ülésén 183 képviselő tette le a hivatali esküt
Fotó: AFP/Alex Halada

Az eskü szövegét Michaela Steinacker, az Osztrák Néppárt (ÖVP) képviselője olvasta fel. „Önök fogadalmat tesznek arra, hogy megingathatatlanul hűek lesznek a köztársasághoz, valamint az alkotmányhoz és az összes többi törvényhez; és lelkiismeretesen betartják kötelezettségeiket” - idézte.

A konzervatív néppárt néhány képviselője, valamint az attól jobbra álló Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke, Norbert Hofer a fogadalomtétel mellett Isten segítségét kérték; a Zöldek képviselői pedig több nyelven tették le a hivatali esküt. Jelen volt az államfő is: Alexander Van der Bellen a lelátón foglalt helyet, mellette elődje, Heinz Fischer ült.

A pártok frakciói zárt csoportokban vonultak be a Hofburgba; a néppárti képviselők egy „Ausztriáért” feliratú türkiz gombot viseltek, egyikük, Gernot Blümel türkiz zokniban jelent meg. A szociáldemokraták a hagyományos vörös szegfűt tűzték a ruhájukra; a liberális NEOS képviselőit három pink színű ceruza fémjelezte; a Zöldek pedig különféle cserepes növényeket vittek. A szabadságpárt képviselői osztrák nemzeti színű szalagot tűztek a ruhájukra.

A képviselők beiktatása után a Nemzeti Tanács (parlament) elnökségének megválasztására került sor. Wolfgang Sobotka (ÖVP) maradt a parlament elnöke, Doris Bures (SPÖ) pedig az első alelnök - ők ellenjelöltek hiányában biztosak lehettek abban, hogy újraválasztják őket. A másik alelnök posztját a szabadságpárt elnöke, Norbert Hofer tölti majd be; őt titkos szavazással választották meg, ellenfele a Zöldek képviselője, Eva Blimlinger volt.

A választási győztes néppárt elnöke az alakuló ülésen elmondta: folyamatban vannak a kormánykoalíciós tárgyalásokat megelőző egyeztetések; stabil és cselekvőképes kormányt szeretne, amely föllendülést hoz, fontosnak tartja a klímavédelmet, és képes határozottan szembenézni a várhatóan ismét erősödő migráció kihívásaival. Sebastian Kurz újságíróknak válaszolva hangsúlyozta: a lehető leggyorsabban létre kell hozni az új kormányt, ezért reméli, hogy mihamarabb megkezdhetik a koalíciós tárgyalásokat.

A 183 képviselőből álló új Nemzeti Tanács egyben minden idők legfiatalabb parlamentje Ausztriában, az átlagos életkor 46,8 év (a 2017-es választásokat követő parlament képviselőinek átlagéletkora 49,7 év volt). A csökkenés a Zöldek és a NEOS tagjainak köszönhető - náluk az átlagos életkor 42 év. A legfiatalabb képviselő a 24 esztendős Yannick Shetty (NEOS), aki egy indiai apa és egy koreai gyökerű osztrák anya fia. A testületben ötven új képviselő foglal helyet. A parlament tagjainak 39 százaléka nő (2017-ben a nők aránya 34 százalék volt).

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom