Külföld

Vucic: Szerbia egyre kevésbé bízik az Európai Unióban

Szerbia kevésbé bízik az Európai Unióban, miután az - Franciaország ellenkezése miatt - elhalasztotta az uniós csatlakozási tárgyalások megkezdését Észak-Macedóniával és Albániával - jelentette ki Aleksandar Vucic szerb államfő a Der Standard című osztrák lapnak adott keddi interjújában.

Vucic: Szerbia egyre kevésbé bízik az Európai Unióban
Aleksandar Vucic: Az elutasítás oda vezet, hogy az EU még népszerűtlenebbé válik Szerbiában
Fotó: ANADOLU AGENCY/Milos Miskov

A szerb elnök úgy vélekedett, hogy bizalomvesztéshez vezet Franciaország ellenkezése a két nyugat-balkáni ország uniós csatlakozási törekvésével szemben. "Az elutasítás oda vezet, hogy az EU még népszerűtlenebbé válik Szerbiában, és még kevésbé fognak benne bízni" - hangoztatta Vucic.

Szerbia és Koszovó kapcsolatainak az EU által megkövetelt rendezése ügyében a szerb államfő leszögezte: "Nagyon valószínűtlen, hogy elismernénk Koszovót. Nem hinném, hogy ez be fog következni. De nem zárkózhatunk el a párbeszéd elől."

Indoklásként Vucic az EU Észak-Macedóniával kapcsolatos álláspontját hozta fel. "Az nem állapot, hogy Koszovó mindent megkap, az elismerést, a területeinket, az embereinket. És mit kapunk mi? Egy esetleges uniós tagságot tíz múlva? És ezt ki garantálja számunkra? Ugyanolyan garancia lenne ez, mint amilyet Észak-Macedónia kapott, amelynek azt ígérték, hogy megkezdik vele a csatlakozási tárgyalásokat?" - tette fel a kérdést a szerb elnök.

Vucic jelezte: Szerbia jövőjére gondolva nem kizárólag az EU-ra hagyatkozna. "Reméljük, hogy Emmanuel Macron (francia elnök) francia szempontból Európa jövőjéért száll síkra. De mi saját magunkkal fogunk foglalkozni. Belső problémáinkat nekünk kell megoldanunk a régióban. Emellett jó kapcsolataink vannak Kínával, Oroszországgal és Törökországgal is" - jelentette ki a szerb államfő.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke a múlt heti brüsszeli EU-csúcstalálkozó után arról beszélt, hogy bár a legtöbb tagállam a bővítés mellett érvelt, nem volt egyetértés Észak-Macedónia és Albánia csatlakozási tárgyalásainak megkezdésében, ezért a döntést a jövő évre halasztották el.

Zoran Zaev észak-macedón kormányfő hatalmas történelmi hibának nevezte az uniós döntést, és országában előrehozott választást jelentett be.

Az uniós bővítés 2013-ban megrekedt, Horvátország csatlakozása után egyetlen államnak sem sikerült gyors csatlakozási tárgyalásokat folytatnia az EU-val.
 

Kapcsolódó írásaink