Külföld

Putyin és Erdogan megállapodott

 Ki kell vonulnia a török határ melletti 30 kilométeres sávból - beleértve Tel Rifaat és Manbídzs városát is - a Népvédelmi Egységek (YPG) elnevezésű kurd milíciának - állapodott meg kedden Szocsiban Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdogan török elnök.

Putyin és Erdogan megállapodott
Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdogan török elnök
Fotó: AFP

A csaknem hét órán át tartó tárgyalást követő sajtótájékoztatón a két ország külügyminisztere ismertette a felek közös memorandumát, amely szerint a kurdoknak az evakuációt és fegyvereik visszavonását szerda déltől kezdődően 150 órán belül kell végrehajtaniuk. A szíriai-török határhoz a török katonai műveletek övezetén kívül Északkelet-Szíriába szerda déltől bevonulnak az orosz katonai rendőrség és a szíriai hadsereg alakulatai, amelyek a memorandum szerint segíteni fogják a kurdok kivonulását.

Ezt követően a szíriai határ mentén 10 kilométer szélességben kialakítandó biztonsági sávban orosz és török alakulatok közösen fognak járőrözni, Kamisli város kivételével. A felek megállapodtak abban, hogy 32 kilométer mélységben fenntartják a status quót a Béke Forrása hadművelet jelenlegi térségében Tell-Abjad és Rász el-Ain között.

A tízpontos közös memorandum értelmében Moszkva és Ankara közös mechanizmust hoz létre a megállapodás végrehajtásának ellenőrzésére. A dokumentum egyúttal hangsúlyozta az 1998-ban megkötött adanai török-szíriai határőrizeti megállapodás fontosságát, valamint azt, hogy a felek elkötelezettjei maradnak az asztanai rendezési folyamat folytatásának és támogatni fogják az alkotmányozó bizottság munkáját.

A közös sajtótájékoztatón mindkét elnök síkraszállt Szíria politikai egysége és területi sértetlensége, valamint Törökország biztonsága mellett. Folytatják a harcot a terrorizmus minden megnyilvánulása ellen - hangoztatták.

Putyin, aki sorsdöntőnek nevezte a megállapodást, tárgyalásokat sürgetett Damaszkusz és a kurdok között. Megerősítette, hogy október 29-én és 30-án Genfben megtartja első ülését a szíriai alkotmányozó bizottság. Hangot adott annak a véleményének, hogy a szeparatista érzelmeket kívülről szítják Szíriában.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter azt hangoztatta, hogy Oroszország és Törökország a szíriai rendezés ügyében nem támaszkodik az Egyesült Államok "változékony és ellentmondásos" álláspontjára. Megismételte, hogy Moszkva szerint az amerikaiak vezette koalíció törvényellenesen tartózkodik szíriai területen, s reményét fejezte ki, hogy annak egyes tagjai immár készek lesznek az együttműködésre a szíriai kormánnyal.

Szergej Sojgu védelmi miniszter elmondta, hogy Moszkva becslései szerint a török hadművelet alatt a kurdok által őrzött börtönökből mintegy ötszázan szökhettek meg, köztük terroristák. Mint mondta, intézkedések történtek a kézre kerítésük érdekében.

A szíriai kurdok visszavonultak a kialakítandó biztonsági övezetből

A szíriai kurd fegyveresek arról tájékoztatták az Egyesült Államokat, hogy az ötnapos tűzszünet lejárta előtt visszavonultak a Törökország által szorgalmazott északkelet-szíriai biztonsági övezetből - közölte az al-Arabíja pánarab hírtelevízió kedden, egy névtelenséget kérő amerikai kormányzati tisztségviselőre hivatkozva.

Több mint 176 ezer ember kényszerült elmenekülni a hadműveletek miatt


Több mint 176 ezer ember kényszerült elmenekülni Törökország Északkelet-Szíriában indított hadművelete miatt és kulcsfontosságú infrastruktúra rongálódott meg - közölte kedden az ENSZ-főtitkár szóvivője, Stéphane Dujarric New Yorkban.

A menekültek között 80 ezren gyermekek - hangsúlyozta António Guterres szóvivője.

Dujarric szerint számos vezeték sérült meg, ami legkevesebb négy egészségügyi intézmény áramellátását érintette.

Mint mondta, átmeneti javításokat végeztek el az Alúk vízszivattyú-állomáson is, amely több mint 400 ezer embert lát el ivóvízzel Haszake város és a térségében lévő menekülttáborokban. Hozzátette: áramfejlesztőkkel segítik a telep működését.

A hírtelevízió értesülése szerint a kurd vezetésű Szíriai Demokratikus Erők (SDF) parancsnoka ennek megfelelő tartalmú üzenetet küldött Mike Pence amerikai alelnöknek, aki múlt hét csütörtökön tető alá hozta a tűzszüneti megállapodást Erdogannal. A Mazlúm Abdi, illetve Mazlúm Kobáni mozgalmi néven ismert SDF-parancsnok szerint csapatai teljesítették a megállapodásból fakadó minden kötelezettségüket. A török-amerikai tűzszüneti megállapodás szerint a fegyvernyugvás török idő szerint kedd este 22 óráig tart.

Az amerikai tisztségviselő egyben elmondta: Washington és Ankara ismét felvette a kapcsolatot. Mint mondta, most megállapodásra kell jutniuk, hogy a visszavonulás megtörtént-e, illetve a török hadművelet felfüggesztése az offenzíva tartós leállítását eredményezi-e.

Redur Halil, az YPG szóvivője szerint Törökország ennek dacára folytatja támadásait, de már a kialakítandó biztonsági övezet peremén túl. Hozzátette: a török haderő és a vele szövetséges szíriai arab milíciák 15 kurd falut foglaltak el Kobane városának térségében, s folytatják előretörésüket. A YPG adja az SDF ernyőszervezet gerincét.

Halil szintén arról beszélt, hogy a kurd fegyveresek teljesítették a tűzszüneti megállapodásban foglaltakat, és elhagyták a Rász el-Ain és Tell-Abjad települések között húzódó 120 kilométeres határszakaszt. A kurdok szerint a megállapodás erre a határszakaszra vonatkozik, ugyanakkor Ankara az Eufrátesz folyótól az iraki határig tartó, 440 kilométer széles biztonsági övezetet akar kialakítani.

A török elnök kedden közölte: eddig 700-800 milicista hagyta el a kijelölt területet, de állítólag a fennmaradó 1200-1300 is gyorsan ki fog vonulni onnan.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom