Külföld

Juncker: Az EU mindent megtett a rendezett Brexit érdekében

Mindent megtett az Európai Unió annak érdekében, hogy biztosítsa az Egyesült Királyság rendezett kiválását, a döntés most a brit parlamenten múlik - jelentette ki kedden Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke.

Juncker: Az EU mindent megtett a rendezett Brexit érdekében
Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke beszél az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén
Fotó: AFP/Frederick Florin

„Legalább tükörbe tudunk nézni, és azt tudjuk mondani, hogy mindent megtettünk, amit csak lehetett” - hangsúlyozta Juncker az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésének reggeli vitáján.

„Rendkívül szorosan figyelemmel kell követnünk a londoni eseményeket. Nem lehetséges és nem elképzelhető, hogy az EP előbb ratifikálja a kilépési megállapodást, mint Westminster. Először London, aztán Brüsszel és Strasbourg” - közölte. Emellett azon véleményének is hangot adott, hogy a Brexit „idő- és energiapazarlás”, ami jelentős figyelmet vont el mandátuma alatt más ügyektől.

Tusk: A rendezetlen távozás soha nem lesz az általunk preferált opció

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke arról számolt be, hogy megkezdte a konzultációkat a bennmaradó tagállamok vezetőivel a kilépési határidő újabb halasztását kérelmező brit levélről, és a napokban döntés várható a legfrissebb nagy-britanniai fejlemények tükrében. „A rendezetlen távozás soha nem lesz az általunk preferált opció” - fogalmazott.

Az EP házbizottságaként működő Elnökök Értekezlete hétfőn megerősítette, hogy csakis akkor bocsátják szavazásra a ratifikáció kérdését, ha a szigetországban már megtörtént a jóváhagyás. A tájékoztatás szerint az alkotmányügyi bizottság ennek ellenére megkezdi a szerződés vizsgálatát. A képviselőtestületben a ratifikációhoz egyszerű többségre lenne szükség.

Felszólalásában Tusk egyebek mellett Törökország szíriai katonai műveleteit is érintette, és a csapatai kivonására szólította fel Recep Tayyip Erdogan államfőt, hozzátéve, hogy ennek hiánya „elfogadhatatlan szenvedést, az Iszlám Állam térnyerését eredményezné, Európa számára pedig súlyos biztonsági fenyegetést”.

Kapcsolódó írásaink