Külföld

Erdogan ismét kilátásba helyezte a szíriai hadművelet folytatását

Recep Tayyip Erdogan török elnök kedden, az ötnapos északkelet-szíriai tűzszüneti megállapodás lejártának napján ismét kilátásba helyezte a török hadművelet folytatását a kurd fegyveresek ellen az egyezmény sikertelensége esetén.

Erdogan ismét kilátásba helyezte a szíriai hadművelet folytatását
Erdogan közölte, Ankara kész folytatni a szíriai hadműveletet
Fotó: AFP/Turkish Presdency Press Of

A török államfő az ankarai Esenboga repülőtéren tartott sajtótájékoztatót, mielőtt Szocsiba indult, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnökkel tárgyaljon Szíria ügyében. Erdogan úgy fogalmazott: ha az Egyesült Államok nem tartja be ígéreteit, abban az esetben Törökország az offenzívát onnan folytatja majd, ahol abbamaradt, de ezúttal „sokkal határozottabb formában”.

A csütörtöki török-amerikai tűzszüneti megállapodás szerint a fegyvernyugvás török idő szerint kedd este 22 óráig tart. Ankara és Washington abban egyezett meg, hogy Törökország 120 órára felhagy a harci cselekményekkel az általa terrorszervezetként kezelt Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milíciával szemben, amennyiben a kurd harcosok ez idő alatt kivonulnak abból az Eufrátesz folyótól az iraki határig tartó, 440 kilométer széles és 32 kilométer mély sávból, ahol Ankara biztonsági övezetet akar létrehozni.

A török elnök kedden közölte: eddig 700-800 milicista hagyta el a kijelölt területet, de állítólag a fennmaradó 1200-1300 is gyorsan ki fog vonulni onnan. Erdogan újságírói kérdésre válaszolva elmondta: azokat a fegyvereket, amelyeket a „terroristák” nem tudnak magukkal vinni és a raktárakban hagynak, a török hadsereg összegyűjti.

Mindeközben a török védelmi minisztérium kedden arról számolt be, hogy a „terroristák” 42 alkalommal sértették meg a fegyvernyugvást. Egyúttal jelezték: azt a „terroristát”, akit 22 óra után a térségben találnak, „harcképtelenné teszik”.

A török államfő keddi sajtótájékoztatóján azt is elmondta, hogy az északkelet-szíriai hadművelet keretében a török hadsereg mostanáig, 160 települést beleértve, összesen 2200 négyzetkilométert „tisztított meg a terroristáktól”. Kifejtette: a harcokban hét katona, a szövetséges Szíriai Nemzeti Hadsereg (SNA) nevű ellenzéki csoport 79 fegyverese és 20 civil vesztette életét a török oldalon, miközben Ankara 775 „terroristát tett harcképtelenné”.

Erdogan kedden arról is beszélt, hogy az offenzívára vonatkozó egyes iráni nyilatkozatok komolyan elszomorították. A kijelentések nem Haszan Róháni iráni elnöktől érkeztek - mutatott rá a török elnök, úgy vélekedve, hogy ezeket a hangokat mégis elsősorban Róháninak el kellett volna hallgattatnia.

Tolvajnak nevezte a török elnököt Bassár el-Aszad

A törökbarát milíciáktól nemrég visszafoglalt területeken tett idlíbi látogatása során elhangzott beszédében Bassár el-Aszad szíriai államfő tolvajnak nevezte Recep Tayyip Erdogant.

„Erdogan olyan tolvaj, akinek először szíriai gyárakra, búzára, olajra, majd szíriai földre fáj a foga” - jelentette ki a hadsereg előtt az északnyugat-szíriai tartományban.

Elemzők szerint Aszad egyértelműen a török hadsereg és helyi szövetségese, a Szíriai Nemzeti Hadsereg offenzívájára gondolt. Ankara állítása szerint a Béke Forrása nevet viselő offenzíva a Törökország által terrorszervezetként és nemzetbiztonsági fenyegetésként kezelt, Népvédelmi Egységek kurd milícia, valamint az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezet tagjai ellen irányul.

Az egyébként ugyancsak Aszad ellenzékének számító YPG, amelyet Ankara a törökországi kurd szakadár fegyveresek szövetségesének tart, az elmúlt években az Iszlám Állam elleni harcra hivatkozva kapott kiképzést és modern fegyvereket pártfogójától, az Egyesült Államoktól.

Ezzel kapcsolatban Aszad figyelmeztetett: vannak, akik külföldi nagyhatalmaktól várnak segítséget, például az Egyesült Államoktól, leszögezte azonban azt is, hogy a szíriaiakat egyedül a szíriai hadsereg védheti meg.

Az elnök az Idlíbben dúló harcokat kulcsfontosságúnak nevezte a polgárháború lezárásában, valamint a terrorizmus elleni harcban.

A szíriai polgárháború 2011-es kezdete óta ez Aszad első látogatása a térségben.

 A szíriai kurdok képviselői üdvözölték a nemzetközi ellenőrzésű biztonsági övezet ötletét

A szíriai kurdok képviselői üdvözölték Annegret Kramp-Karrenbauer német védelmi miniszter felvetését, hogy egy nemzetközi ellenőrzésű biztonsági övezetet hozzanak létre a török-szíriai határvidék szíriai oldalán.

Ibrahim Murad, az Észak- és Kelet-Szíria Autonóm Adminisztrációja nevű szíriai kurd hatóság németországi képviselője szerint minden javaslat pozitív, amely a civil lakosság védelmét és a tartós béke megvalósítását szolgálja. A kurdok feltételül szabják azonban, hogy a török csapatok hagyják el Szíriát. "Törökországnak nem szabad szerepet játszania, mert Törökország felelős ezért a válságért" - jelentette ki Murad.

A kurd tisztségviselő szerint Ankara a terrorizmust táplálja Szíriában, és "az őslakos népek" következetes kiirtását akarja elérni.

Lokman Ehme, a de facto önkormányzat szóvivője is üdvözölte Kramp-Karrenbauer felvetését. Ő egy repüléstilalmi övezet létrehozását is sürgette Észak- és Kelet-Szíria felett. A szóvivő emellett szintén hangsúlyozta, hogy a török hadseregnek és szíriai arab szövetségeseinek el kell hagyniuk a térséget, hogy az elűzöttek visszatérhessenek otthonaikba.

A szíriai kurdok az ország északi és keleti felében kiterjedt területeket vontak az ellenőrzésük alá az Iszlám Állam terrorszervezettel szemben folytatott harcok eredményeként, és saját önkormányzatot hoztak létre a térségben.

Kapcsolódó írásaink