Külföld

Putyin emeli a tétet

Moszkva egyre több védelmi megállapodást köt Afrikában, ahol eddig főleg Peking és Washington volt jelen

Vissza akarja szerezni a Szovjet­unió szétesése után nagyrészt elvesztett afrikai befolyását Oroszország. Nagyszabású csúcstalálkozó kezdődik szerdán a Fekete-tengernél.

Putyin emeli a tétet
Fotó: AFP/EyePress

Kétnapos Oroszország–Afrika csúcstalálkozót és gazdasági fórumot tartanak holnaptól Szocsiban Vlagyimir Putyin orosz és Abdel Fattah esz-Szíszi egyiptomi államfő elnökletével. A rendezvényre 54 afrikai ország kapott meghívást, és hétfőig legalább negyvenen meg is erősítették a részvételüket. Putyin elnök tegnap a TASZSZ hírügynökségnek hangsúlyozta: gyors tempóban szélesedik a védelmi együttműködés Afrikával, jelenleg harminc országgal van érvényben haditechnikai megállapodásuk, amelynek keretében Oroszország hadi felszereléseket küld. Hozzátette, több afrikai ország is maga kezdeményezte az együttműködést, mert értik, hogy képesnek kell lenniük arra, hogy megvédjék a függetlenségüket és a szuverenitásukat, valamint felvegyék a harcot a szélsőségesekkel és a terroristákkal.

Putyin szerint több nyugat-európai ország is nyomást gyakorol az afrikai kormányokra, fenyegetéssel és zsarolással próbálja visszaszerezni a befolyását az egykori gyarmatokon, ki akarja használni azok erőforrásait. Megjegyezte, ezért is próbálják akadályozni az orosz–afrikai közeledést. Az orosz államfő szerint Moszkva nem Afrika újrafelosztásában akar részt venni, sokkal inkább versenyezni az Afrikával való együttműködésért – feltéve, hogy ez a verseny civilizált és jogszerű.

A The Moscow Times cikke szerint az elmúlt években az afrikai geopo­litikai versengés jellemzően Washington és Peking között folyt, és korlátozott volt Moszkva szerepe. Putyin már tavaly, a dél-afrikai BRICS-fórumon is arról beszélt, hogy Oroszország nagy hangsúlyt fektet afrikai kapcsolatainak fejlesztésére, ami évtizedes barátságokra alapul. Mivel a Szovjetunió a hatvanas-hetvenes években több függetlenségi mozgalmat is támogatott Afrikában, valóban erős kapcsolatai lettek, ám az elmúlt évtizedekben ezt Moszkva nem igazán tudta gazdasági és politikai befolyásra váltani.

Ahogyan arra Putyin is utalt, a nyugati sajtó és politika figyelmét nem kerülte el az orosz terjeszkedés. Nemrég a The New York Times is írt arról, hogy Faustin-Archange Touadéra, a Közép-afrikai Köztársaság elnöke Moszkva segítségét kérte, mivel a különböző lázadó csoportok hat éve támadják a kormányt, hogy átvehessék az irányítást a gyémántbányák felett. A brit The Times szeptemberi véleménye szerint pedig a Nyugat rosszul teszi, ha beleringatja magát abba az illúzióba, hogy Moszkvának nincs ereje és pénze globális szuperhatalommá válni. A Stratfor amerikai elemzőintézet pedig arról írt, hogy Moszkva nem óriá­si befektetések ígéretével vonzza az afrikai országokat, hanem kölcsönösen előnyös megállapodásokkal a védelem, az erőforrások feltárása, valamint az atomenergia területén.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom