Külföld

Éleződik a harc Türingiában

Megduplázta támogatottságát a jobboldali AfD a kelet-németországi tartományban

Egy héttel a türingiai választások előtt kapott halálos fenyegetést a CDU tartományi szervezetének vezetője. A voksoláson egyébként szoros eredmény várható a kereszténydemokraták és a szélsőbaloldal között.

Éleződik a harc Türingiában
Halálosan megfenyegették a párt tartományi vezetőjét, Mike Mohringot is
Fotó: AFP/Jens Meyer

Halálosan megfenyegették szélsőjobboldaliak Mike Mohringot, a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) Türingia tartományi szervezetének vezetőjét – írta a Der Tagesspiegel. A politikus vasárnap a Twitteren tette közzé az e-mailben kapott üzenetet, amelyben felszólítják, hogy állítsa le választási kampányát, különben a legközelebbi nyilvános eseményen megölik. Mohring hangsúlyozta, hogy Türingiában nincs helye a gyűlöletnek, az erőszaknak és a szélsőségeseknek.

A kereszténydemokrata politikust szeptember végén is megfenyegették, akkor egy képeslapon a szintén CDU-s Walter Lübcke júniusi meggyilkolására utalva az állt: Mohring lesz a második, akit agyon fognak lőni. Az ügyet a szövetségi bűnügyi nyomozó iroda vizsgálja.

A kelet-németországi Türingiában október 27-én tartanak tartományi választásokat. A friss közvélemény-kutatások szerint a voksoláson a szavazatok 27 százalékára számíthat a szélsőbaloldali Linke, akik jelenleg a kormányfőt adják. A CDU népszerűsége jelentősen csökkent a 2014-es választásokhoz képest, akkor 33,5 százalékot értek el, most a voksok 26 százalékát kaphatják. Érdemes hozzátenni, hogy öt éve a CDU nyerte a választásokat, de a szociáldemokrata SPD és a Zöldek a 28,2 százalékkal másodiknak befutó Linkével alakítottak kormányt. Az SPD jelenlegi támogatottsága Türingiában mindössze 9 százalék körüli. A felmérések szerint a Zöldek a szavazatok 8 százalékára számíthatnak most vasárnap. Megerősödött viszont a bevándorlásellenes Altenatíva Németországért (AfD), amely megduplázta támogatottságát, és a szavazatok húsz százalékát kaphatja. A szövetségi kormány közben hivatali ideje feléhez érkezett, a kormánypártok vezetői pedig még vasárnap megállapodtak, hogy november elején döntenek arról, érdemes-e folytatni az SPD, valamint a CDU és testvérpártja, a bajor Keresztényszociális Unió együttműködését.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom