Külföld

Bihac polgármestere nem költ többet az illegális táborra

A boszniai Bihac polgármestere bejelentette: minden támogatást megvonnak a város feletti illegális menekülttáborban élőktől. Suhret Fazlic elmondta, hogy a város több pénzt már nem tud fordítani az előre nem látott intézkedésekre, mint amilyen az illegális tábor vízellátása - olvasható az avaz.ba portálon.

Bihac polgármestere nem költ többet az illegális táborra
A Vucjak lakói
Fotó: avaz.ba

Suhret Fazlic elmondta, hogy Bihac mellett egy illegális menekülttábor alakult ki: a Vucjak nevet viselő sátortábor még júniusban „alakult ki”, ott nagyjából 1500-2000 menekült tartózkodik. Számuk ugyanis folyamatosan változik: a már ott lévők megpróbálnak tovább menni Horvátországba, onnan pedig Olaszországba, ugyanakkor tolyamatosan érkeznek is újabbak. Az embercsempészek fejenkét 2 500-6000 eurót kérnek „szolgálataikért”, azonban az illegális tábor lakói többségének nincs ennyi pénze: aki nem tud fizetni, az 10-15 nap alatt jut el gyalog Olaszországba.

Suhret Fazlic polgármester az avaz.ba bosnyák portálnak megerősítette: válságintézkedésekre kényszerült, ugyanis az illegális táborba naponta mintegy 20 ezer liter vizet kell szállítani és a szemetet is el kell hordani, ezek a költségek pedig a várost terhelik, amely viszont nem készült fel az ilyen jellegű kiadásokra. 

A polgármester elmondta, hogy a Vöröskereszt, amely eddig kétszer osztott ételt naponta a táborban, a továbbiakban felhagy ezzel a tevékenységgel, emellett bejelentette, hogy a város is megvonja a támogatást a Vucjak lakóitól, így a városi vízművek a jövőben nem fog vizet biztosítani a sátortábor lakóinak, akik egyelőre nem tudnak a szigorításokról.

Az M1 aktuális tudósítója szerint Nyugat-Boszniában mintegy 6300-6600 migráns tartózkodik, többségük a horvát határhoz közeli térségben. A számuk folyamatosan növekszik, ugyanis amíg júliusban és augusztusban száz útnak indulóból akár hetvenen is továbbjutottak, addig a horvát és szlovén határőrizeti szigorítások eredményeként most már száz illegális bevándorlóból csak tíz jut tovább. Ők jellemzően gyalog kelnek át a határon, de fizetnek azért, hogy autó várja őket a túloldalon, amivel továbbviszik őket.

Kapcsolódó írásaink

Népszavazás Trudeau-ról

ĀFej-fej mellett a liberálisok és a konzervatívok Kanadában – a botrányok megtépázták a kormányfő népszerűségét, az ellenzéki vezetőt viszont kevesebben ismerik