Külföld

Népszavazás Trudeau-ról

Fej-fej mellett a liberálisok és a konzervatívok Kanadában – a botrányok megtépázták a kormányfő népszerűségét, az ellenzéki vezetőt viszont kevesebben ismerik

Szoros eredmény várható a kanadai parlamenti választásokon. Ha a liberális Justin Trudeau-nak sikerül is újráznia, szinte biztosan gyengébb lesz, mint eddig.

Népszavazás Trudeau-ról
Szoros eredmény várható Trudeau és Sheer pártja között a mai választáson
Fotó: AFP/Getty Images/Cole B

Justin Trudeau népszerűsége a mélyponthoz közelít, a liberálisok fej-fej mellett vannak a konzervatívokkal, de a felmérések szerint egyik párt sem szerezne egyedül többséget a törvényhozásban – foglalta össze a hétfői kanadai választás előtti helyzetet a napokban a Bloomberg. A Campaign Research közvélemény-kutatása szerint Trudeau kormányfő pártja, a Kanadai Liberális Párt (LPC) 31 és a Kanadai Konzervatív Párt (CPC) is 31 százalékon áll. Népszerűségben őket követi a szociáldemokrata Új Demokrata Párt (NDP) 18 százalékkal, valamint a zöldek (GPC) 9 százalékkal.

Amennyiben Trudeau megnyeri a választásokat, szinte biztosan bizonytalanabb lesz a helyzete, töredezettebb, megosztottabb parlamenttel kell együtt dolgoznia, és rá fog szorulni a kisebb baloldal pártokra, főleg az NDP-re. A Bloomberg szerint Trudeau szerencséje lehet, hogy konzervatív kihívója, Andrew Sheer lényegesen kevésbé ismert nála, ezt kihasználva pedig a liberálisok el tudták terjeszteni róla, hogy szociálisan konzervatív politikusként azonnal visszavágná a kiadásokat. Ezzel szemben Sheer alacsonyabb adókat akar, visszatérni a kiegyensúlyozott költségvetésekhez, támogatná a családokat és nem akarja visszavonni a juttatásokat – mutatott rá a hírügynökség. A BBC szerint Sheernek arra kellett törekednie a kampányban, hogy a „celeb” Trudeau-val szemben ő is fel tudja építeni a saját „márkáját”. A brit közmédia megfogalmazása szerint a mostani választás lényegében egy Trudeau-ról szóló referendum.

A nagypártok szoros erőviszonyaiból a kispártok profitálhatnak. Kanadában nem példátlan a kisebbségi kormányzás, ha pedig Trudeau nyer, és ezt a megoldást választja, a zöldek és a szociáldemokraták is jelentősen növelhetik a befolyásukat, „királycsinálókká” léphetnek elő.

A Bloomberg szerint Trudeau mellett szól a jó gazdasági helyzet, politikája pedig – „a legbaloldalibb, amit az ország minimum egy nemzedék alatt látott” – mellette tartja a progresszív szavazókat, ráadásul Kanadában rendszerint kapnak egy második ciklusra is esélyt a vezetők. Ellene szólnak viszont az energiaszektor problémái, valamint az, hogy a jó gazdasági helyzet ellenére vannak hiányosságok: alacsonyak a bérek, az ingatlanárak magasak, jelentős az eladósodottság. Trudeau személyes megítélése sem a legjobb, többször is etikai aggályok merültek fel vele szemben: nyomást gyakorolt az igazságügyi miniszterre egy nagyvállalat vesztegetési ügyének eltussolása érdekében és ingyen luxusnyaralást fogadott el egy mil­liárdostól. Diplomáciai botrányt okozott, amikor indiai látogatásakor egy fogadásra meghívtak egy szélsőséges szikh szeparatistát is, aki korábban merényletet kísérelt meg egy indiai politikus ellen. Trudeau ezen az utazáson azzal is kellemetlen helyzetbe hozta magát, amikor családostul indiai népviseletben mutatkozott. Az utóbbi hónapokban saját liberális híveit, valamint Jagmeet Singh szikh NDP-elnököt is kiborította Trudeau, hiszen előkerült egy 2001-es fotó, amint egy „arábiai éjszakák” tematikájú partin sötétre festett arccal, turbánnal látható. Trudeau számára kulcsfontosságúak most a női és a fiatal szavazók, továbbá meg kell győznie azokat is, akiket elbizonytalanítottak a ballépései.

Kapcsolódó írásaink