Külföld

„Súlyos stratégiai hiba az amerikai erők kivonása Szíriából”

Súlyos stratégiai hiba az amerikai erők kivonása Szíriából, mert felbátorítja az Egyesült Államok ellenségeit, gyengíti fontos szövetségesi kapcsolatait, és csorbítja az amerikaiak biztonságát - írta Mitch McConnell, a washingtoni szenátus republikánus frakciójának vezetője a The Washington Post című lap pénteki számában megjelent publicisztikájában.

„Súlyos stratégiai hiba az amerikai erők kivonása Szíriából”
Mitch McConnell, a washingtoni szenátus republikánus frakciójának vezetője általában támogatja Donald Trump döntéseit, de a szíriai csapatkivonások miatt most kritizálta az elnököt
Fotó: AFP/Getty Images North America/Chip Somodevilla

Donald Trump amerikai elnököt sokan bírálták már miatt, hogy Washington hátat fordít a szíriai kurdoknak, akik a háborúban 2016 óta súlyos áldozatokat hoztak az Egyesült Államok szövetségeseként és támogatottjaként. Még neves republikánus politikusoktól is kapott kritikát.

„Az amerikai csapatok kivonása a kurd-török ellenségeskedések kiszélesedésével stratégiai rémálmot jelent országunk számára” - fogalmazott Mitch McConnell, hozzátéve, hogy „a héten történt események visszavetették az Egyesült Államoknak az Iszlám Állam és más terroristák elleni küzdelmét”.

A szenátor, aki általában határozottan szokta támogatni Donald Trump amerikai elnököt, már korábban is elítélte az amerikai csapatok kivonását. Csaknem két héttel ezelőtt is azt írta: „egy elsietett kivonulásból” Oroszország, Irán és Bassár el-Aszad szíriai elnök húzna hasznot. „Ez megnövelné annak a kockázatát, hogy az Iszlám Állam és más terrorista csoportok újraszerveződjenek”. Azt tanácsolta az elnöknek, hogy „éljen az amerikai vezető szereppel”.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom