Külföld

Salvini: A Liga vezette olasz jobboldal készen áll a kormányzásra

A Liga vezette olasz jobboldal készen áll a kormányzásra - jelentette ki a Matteo Salvini, a Liga vezetője a Rómában szombaton tartott kormányellenes nagygyűlésen.

Salvini: A Liga vezette olasz jobboldal készen áll a kormányzásra
Salvini: Mi mindenkinek barátai akarunk lenni, nem mások szolgái!
Fotó: AFP/Tiziana Fabi

A szervezők szerint kétszázezren vettek részt az Olasz büszkeség néven Salvini által meghirdetett megmozduláson, amelyen a kormány leváltását követelték.

Matteo Salvini a tömeg előtt kijelentette, hogy a Liga vezette jobboldal készen áll a „jó kormányzásra” az „Olaszországot tönkretevő” jelenlegi kormányerők leváltásával. „Ígérem nektek, hogy a Liga ismét kormányra kerül! Megváltoztatjuk a történelmet!” - hangoztatta Matteo Salvini, aki néhány hónapos türelemre kérte híveit.

Hangsúlyozta, hogy a kormánypártok, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a baloldali Demokrata Párt (PD), a választókat megkerülve, „hatalmi palotákban” döntenek az olaszok sorsáról, „Merkel és Macron telefonos utasításainak” engedelmeskedve. A Giuseppe Conte vezette kormányt a „nyitott kikötők és üres zsebek” kormányának nevezte migrációs politikája és az új adók bevezetése miatt.

A szervezők közlése szerint körülbelül 200 ezren vettek részt a tüntetésen
A szervezők közlése szerint körülbelül 200 ezren vettek részt a tüntetésen
Fotó: AFP/Tiziana Fabi

Kifejtette, a balközép éveken át azt ismételte, hogy a migrációval szemben semmit sem lehet tenni, miközben a Liga, ahogy 2018-ban kormányra került, lezárta a kikötőket és csak az léphetett be az országba, aki valóban háború elől menekült, vagy másért joga volt hozzá. A mostani kormány migrációs politikája az „embercsempészeknek kedvez, és minél többen indulnak, annál többen veszítik életüket (a tengeren), ennek a kormánynak vér tapad a kezéhez” - mondta a Liga vezetője.

Megjegyezte, a „Soros-erők uralta Európában” jól teszi Orbán Viktor, hogy védelmezi országát. Matteo Salvini üdvözletét küldte a magyar és a lengyel népnek, de németeknek, franciáknak is, akik szerinte „más sorsot érdemelnének”. „Mi mindenkinek barátai akarunk lenni, nem mások szolgái!” - mondta.

Kiemelte, hogy az olasz jobboldali erők nem szélsőségesek, „egyszerűen büszkék arra, hogy olaszok”. Véleménye szerint a baloldal az, amelyik nem állíthatja magáról, hogy köze van az egykori baloldali eszmékhez, hiszen a munkások helyett a bankárok érdekeit képviseli.

Silvio Berlusconi, a Hajrá Olaszország vezetője és Giorgia Meloni az Olasz Testvérek elnöke is megjelent a rendezvényen
Silvio Berlusconi, a Hajrá Olaszország vezetője és Giorgia Meloni az Olasz Testvérek elnöke is megjelent a rendezvényen és támogatásáról biztosította Salvinit
Fotó: AFP/Tiziana Fabi

Az egyik legnagyobb római téren rendezett békés demonstráción évek óta számos jobboldali párt vett részt. Silvio Berlusconi, a Hajrá Olaszország (FI) elnöke kijelentette, a jobbközép innen indul újra. Jelenlétével Berlusconi mintegy megkoronázta Matteo Salvinit a jobbközép új vezetőjének. Giorgia Meloni az Olasz Testvérek (FdI) elnöke arról beszélt, a baloldal a bevándorló gyerekeket „pajzsként használva fel”, minden migránsnak állampolgárságot akar adni.

Felszólaltak a Liga tartományi elnökei, akik tíz régiót irányítanak. Massimiliano Fedriga, az északkelet-olaszországi Friuli Venezia Giulia kormányzója álszentnek nevezte azt az Európát, amelyben Franciaország és Ausztria lezárhatja határait, az olaszokét viszont megnyitásra kényszerítik a migránsok előtt.

Matteo Salvini az M5S és a PD alkotta kormány szeptember eleji megalakulásakor bejelentette, hogy mozgósítani kívánja az olaszokat. Helyszínként a lateráni Szent János bazilika előtti római teret választotta, amelyet a kormányzásra készülő pártok igyekeznek mindig megtölteni. A Liga a jövő vasárnap Umbria tartományban esedékes helyhatósági választásra is készül, amelyen át akarja venni az itt 50 év óta kormányzó balközép erők helyét.

Budapesten szimpátiatüntetést tartottak Salvini mellett

A római rendezvénnyel egy időben Budapesten is utcára vonultak. Több ezren vettek részt a Stefánia úton található olasz nagykövetség előtt tartott demonstráción, hogy kifejezzék szolidaritásukat a jelenlegi Conte-kormány bevándorláspolitikáját elutasító olasz tüntetőkkel.

Több ezer ember vett részt a Matteo Salvini és az olasz jobboldal mellett kiálló szolidaritási tüntetésen (a képre kattintva lapozhatók a galéria fotói)
Több ezer ember vett részt a Matteo Salvini és az olasz jobboldal mellett kiálló szolidaritási tüntetésen (a képre kattintva lapozhatók a galéria fotói)
Fotó: MH/Katona László

Kapcsolódó írásaink

Berlusconi: Salvini az olasz jobbközép vezetője

ĀA korábbi miniszterelnök huszonöt év óta először nevezett meg utódot az eddig általa vezetett koalíció élére - Ötszáz autóbusz és nyolc különvonat szállítja az olasz fővárosba a Liga tüntetésének részvevőit