Külföld

Salvini: Készen állunk Róma kormányzására!

A mai tüntetésre készülő Liga elnöke szerint tavaszig megbukik a baloldali kormány, addig pedig a fővárosban is le kell váltani az ötcsillagos polgármestert

A szombati kormányellenes tüntetésen az olasz jobboldal aláírásokat gyűjt a római polgármester, Virginia Raggi azonnali menesztéséért. Az örök várost szeméttengerré és patkánytanyává változtató Öt Csillag Mozgalom képviselőjének mennie kell – hirdetik.

Salvini: Készen állunk Róma kormányzására!
Matteo Salvini újra az utcára hívta a jobboldali ellenzéket
Fotó: AFP/Miguel Medina

Matteo Salvini, a Liga vezetője umbriai kampánykörútján újságíróknak csütörtökön azt nyilatkozta: „Készen állunk, hogy akár azonnal átvegyük a hatalmat Romában”. Elmondta, nemcsak tiltakoznak, hanem konkrét elképzelésük is van a főváros jövőjéről. Róma újjászületését a hulladékkrízis felszámolásával kezdenék. A szelektív hulladékgyűjtés kudarcba fulladt, azonnali újjászervezés szükségeltetik. Ez nemcsak Virginia Raggi polgármester, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) politikusának hibája, hanem a baloldali Nicola Zingaretti – aki a Demokrata Párt főtitkára – által vezetett Lazio régió kudarca is, hiszen nem tett semmit az újrahasznosításért.

A rómaiaknak tonnánként mintegy 140 euróba kerül, hogy a hulladék külföldre távozzon. Matteo Salvini nyilatkozatában egy hulladékégető létrehozását javasolta. A politikus ki­tért a tömegközlekedés tragédiájára is, mondván: a rómaiaknak is joguk van jól működő tömegközlekedéshez.

Salvini azt is kiemelte, hogy Raggi „elpancsolta” a római önkormányzat rendelkezésére bocsátott forrásokat, ezért értelmetlen lett volna további tartalékokat befektetni Róma megmentésébe. „A sikeres kormányzás nemcsak pénz, hanem hozzáértés kérdése is” – folytatta a Liga vezetője. Hogy a főváros polgármesteri címét kinek szánná, azt nem osztotta meg.

Salvini végül elismerte, hogy a kormányválság egyik oka az volt, hogy nem ismerte eléggé a Róma körüli hatalmi és intézményes erőviszonyokat. „Ha behatóbban ismertem volna ezeket, másképp lépek. Bizonyos naivság elkerülhető lett volna” – fogalmazott. Salvini végül az Umbriában, Emilia Romagnában és Cataniában a közeljövőben sorra kerülő választásokon biztos győzelmet hirdetett, majd kijelentette, hogy a jelenlegi kormány még a tavasz beállta előtt távozni fog.

Ma délután Rómában nagyszabású kormányellenes tüntetést tartanak, amelyen Salvini mellett részt vesz Silvio Berlusconi, a Forza Italia elnöke is. Budapesten pedig 15 órára szolidaritási nagygyűlést hirdetett Bayer Zsolt publicista az olasz nagykövetség épülete elé.

Kapcsolódó írásaink

Berlusconi: Salvini az olasz jobbközép vezetője

ĀA korábbi miniszterelnök huszonöt év óta először nevezett meg utódot az eddig általa vezetett koalíció élére - Ötszáz autóbusz és nyolc különvonat szállítja az olasz fővárosba a Liga tüntetésének részvevőit

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom