Külföld

Az unió kapuja egyelőre zárva marad

Súlyos történelmi hiba Jean-Claude Juncker szerint a csatlakozási tárgyalások megkezdésének elhalasztása Albániával és Észak-Macedóniával

Egyelőre nem kezdődhetnek meg a csatlakozási tárgyalások Albániával és Észak-Macedóniával, az uniós tagállami vezetők nem jutottak egyezségre. Jean-Claude Juncker EB-elnök szerint ez súlyos történelmi hiba.

Az unió kapuja egyelőre zárva marad
Angela Merkel, Andrej Babis és Orbán Viktor az EU-csúcson
Fotó: AFP/Sputnik/Alexey Vitvitsky

Nem sikerült megegyezniük az uniós csúcstalálkozón a tagállami vezetőknek Észak-Macedónia és Albánia uniós csatlakozási tárgyalásainak megkezdéséről.

A visegrádi államok szerint meg kell kezdeni a tárgyalásokat. A csoport kormányfői levelet küldtek európai uniós kollégáiknak a csúcstalálkozó előtt, amelyben arra figyelmeztettek, hogy Albánia és Észak-Macedónia európai uniós csatlakozási tárgyalásainak további halasztása gyengítené a Nyugat-Balkán stabilitását, és jelentősen korlátozná a közösség befolyását a térségben. Uniós diplomatáktól származó információk szerint a bővítésről szóló, hosszúra nyúlt vita során Németország, Olaszország és Franciaország ellenezte, hogy különválasszák a két országgal tervezett tárgyalások megkezdését, míg mások – köztük Spanyolország, Hollandia és Dánia – azonnal zöld jelzést adtak volna a tárgyalásokra Észak-Macedóniával, míg Albánia esetében tartózkodó állásponton maradtak.

Mark Rutte holland miniszterelnök tájékoztatása szerint több tagország vezetője a csatlakozási folyamat reformját sürgette, különös tekintettel a jogállamiságra és a hatalmi ágak szétválasztására.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke szerint súlyos történelmi hiba a csatlakozási tárgyalások megkezdésének elhalasztása. Hangsúlyozta: nagyon szomorú amiatt, hogy bizottsági elnöki megbízatásának utolsó EU-csúcsa ilyen kimenetelű vitával záródott. A bővítésről folytatott, éjszakába nyúló vita nem arról szólt, hogy a két ország készen áll-e a tárgyalások megkezdésére, hanem arról, hogy ha az EU azt akarja, hogy tiszteljék, neki magának is tiszteletben kell tartania kötelezettségvállalásait – húzta alá Juncker. A közös uniós költségvetéssel összefüggésben elmondta, nincs előrelépés az elfogadni kívánt szöveget illetően, és nem számít arra sem, hogy decemberig döntés születhet róla.

 Van néhány uniós tagállam, amely sajnos még nincs kész az újabb bővítési folyamat megkezdésére – jelentette ki Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke, és hozzátette: érti a két ország csalódottságát.

Ha mások eleget tesznek az EU követelményeinek, az uniónak is tartania kell magát a szavához – mondta David Sassoli, az Európai Parlament elnöke.

Az elfogadott Brexit-feltételekről a brit parlament ma dönthet rendkívüli ülésen.

Az uniós tagállamok vezetői egyébként jóváhagyták Christine Lagarde kinevezését az Európai Központi Bank (EKB) élére.

Az EU-csúcs után Orbán Viktor Szájer József fideszes EP-képviselő és Novák Katalin családügyi államtitkár, a Fidesz alelnöke társaságában találkozott az Európai Néppárt vizsgálóbizottságával. Novák a megbeszélést konstruktívnak nevezte.

Péntek este a lengyel ellenzéki Polgári Platform bejelentette, hogy Donald Tuskot jelölik az Európai Néppárt élére.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom