Külföld

A tűzszünet ellenére folytatódtak a harcok Észak-Szíriában

Folytatódtak a harcok pénteken az északkelet-szíriai Rász el-Ajn településnél annak ellenére, hogy Törökország és az Egyesült Államok előző nap ötnapos tűzszünetben állapodott meg - jelentették egybevágó források. A török elnök ugyanakkor hamisnak minősítette a harcokról szóló híreket.

A tűzszünet ellenére folytatódtak a harcok Észak-Szíriában
Rász el-Ajn egyes részeiből ágyúdörej hallatszott, a területen pedig füstoszlop emelkedett a magasba
Fotó: AFP/Ozan Kose

A de facto autonóm kurd terület, Rozsava tájékoztatási központja és a szíriai polgárháború fejleményeit nyomon követő Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) egyaránt azt jelentette, hogy a harcok a Rász el-Ajnnal kelet és nyugat felől szomszédos falvakban folynak. Az OSDH közlése szerint a pénteki összecsapásokban eddig legalább öt ember halt meg, további 14 pedig megsebesült.

A Törökország támogatását élvező milíciák két falu irányában előretörtek, és ostrom alatt áll a Rász el-Ajn központjában lévő kórház is - mondta el egy név nélkül nyilatkozó kurd harcos. Az OSDH más forrásai szerint folytatódik a környező falvak lakosságának menekülése a harcok elől.

Ezzel szemben Recep Tayyip Erdogan török elnök pénteken a védelmi minisztériumtól kapott jelentésre hivatkozva, újságíróknak azt mondta: „nincs szó összecsapásról” Északkelet-Szíriában. „Ne higgyünk az álhíreknek” - fogalmazott.

Mindazonáltal hozzátette: a megállapodás értelmében a térségben tartózkodó török biztonsági erők már nem hagyják el a területet.

A folytatódó harcok hírét reggel megerősítették a szíriai határ túloldaláról, a török Ceylanpinar település lakosai, akik arról számoltak be, hogy Rász el-Ajn egyes részeiből ágyúdörej hallatszott, a területen pedig füstoszlop emelkedett a magasba.

A kurd vezetésű Szíriai Demokratikus Erők (SDF) szintén az előző nap született török-amerikai tűzszüneti megállapodás megsértésével vádolta meg Ankarát. Állításuk szerint a török erők a fegyvernyugvás ellenére folyamatosan légi- és tüzérségi támadásokkal veszik célba a kurdok állásait és a környező településeket.

Mervan, az SDF szóvivője - aki csupán mozgalmi nevét használja - azt mondta, hogy a törökök és szövetségeseik továbbra is ostromolják Rász el-Ajnt. A kurd erők éppen ezért, a tűzszüneti megállapodás ellenére, nem vonulnak ki a területről. Kifejtette, hogy a támadók az egyezség örve alatt újabb gyilkosságokat akarnak elkövetni.

A kurd vöröskereszt azt közölte, hogy járműveikkel nem jutnak be a településre, hogy onnan kimenekítsék a sebesülteket.

Mike Pence amerikai alelnök csütörtökön azt mondta, hogy Törökország 120 órára felfüggeszti észak-szíriai offenzíváját azért, hogy a szíriai kurd fegyveresek visszavonuljanak a török haderő által kialakítandó úgynevezett „biztonsági övezetből”. A Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű ernyőszervezet, amelynek gerincét az YPG kurd milícia adja, reagálásában azt közölte, hogy elfogadta a tűzszünetet, ami csütörtök este 22 órakor lépett hatályba. A szervezet reményét fejezte ki, hogy a török haderő tartja magát a megállapodáshoz.

A Reuters jelentésében azt írta, hogy Törökország a tűzszünettel eléri mindazokat a célokat, amelyeket még a hadművelet kezdetekor, október 9-én meghirdetett. Ennek értelmében a török haderő a határ mentén 30 kilométernél szélesebb sávot von ellenőrzése alá Szíriában, miközben az Egyesült Államokkal korábban szövetséges kurd milíciának ki kell onnan vonulnia.

Egyelőre nem világos, hogy az SDF mennyiben tesz eleget a megállapodásban foglaltaknak azon a területen, amelyet korábban felügyelt az Egyesült Államok katonai támogatásával.

A helyzetet tovább bonyolítja, hogy Recep Tayyip Erdogan török államfő a hadművelet meghirdetésekor azt mondta, a támadás az Iszlám Állam dzsihadista szervezete és az YPG ellen irányul. Ez utóbbi szervezetet Törökország azzal a törvényen kívül helyezett szakadár Kurdisztáni Munkáspárttal (PKK) társítja, amely felkelést folytat a törökországi kurd autonómia kialakításáért. Az Egyesült Államok ugyanakkor az YPG-re támaszkodott, hogy segítsen legyőzni az Iszlám Államot, és most Washingtont az a vád éri, cserben hagyta korábbi szövetségesét.

Kapcsolódó írásaink