Külföld

Közel a Brexit-megállapodás?

Közel a megállapodás az Egyesült Királyság rendezett európai uniós kiválásának feltételeiről szóló szerződésről, a felek képviselői a hozzáadottérték-adó kérdését leszámítva gyakorlatilag minden egyéb területen egyetértésre jutottak - közölték csütörtök reggel diplomáciai források.

Közel a Brexit-megállapodás?
Megosztóak a vélemények a Brexit-megállapodás állapotáról
Fotó: MH

Névtelenséget kérő brüsszeli tisztségviselők arról számoltak be, hogy szerda éjszaka a brit és az uniós tárgyaló delegációnak olyan, rendkívül érzékeny témákban is sikerült megegyezniük, mint a politikai bénultság fő okának számító ír-északír helyzet.

„Ideiglenes megállapodást értünk el az áfaszabályozáson kívül minden pontban” - erősítette meg egy illetékes a Politicónak.

A brüsszeli hírportál értesülései szerint a jövőbeli viszonyrendszerről szóló politikai nyilatkozat szövegében is előrelépés történt, a britek beleegyeztek több, az azonos versenyfeltételek megteremtését célzó és eddig elutasított rendelkezésbe. A tárgyalások reggel folytatódtak a fennmaradó kérdésekről.

Egy név nélkül nyilatkozó európai tanácsi illetékes elmondta, hogy a bennmaradó tagországok kormányainak képviselői még nem kapták meg a tervezett megállapodást, és rámutatott, hogy ha csütörtökön meg is történik az aláírás, a hónap végéig valószínűleg akkor sem lehetséges a ratifikáció.

„Talán lesz egyezség, talán nem. Sajnos bármi elképzelhető” - fogalmazott.

 Egyelőre a meglévő pontokban sem véglegesítették a jogi szöveg tervezetét, és több tagállami nagykövet is aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy nem lesz kész időben a szerződés a csütörtöki EU-csúcs kezdetéig, a vezetők pedig feltehetőleg vonakodnának olyan dokumentumot aláírni, amelyet előtte nem ellenőriztek a szakértőik.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke délelőtt telefonon beszélt Boris Johnson brit kormányfővel - tudatta a brüsszeli testület szóvivője, hozzáfűzve, hogy „minden óra és perc számít”. Sajtóhírek szerint ugyanakkor Johnson egyelőre nem biztosította támogatásáról hivatalosan a körvonalazódó egyezséget.

Jean-Baptiste Lemoyne francia külügyminiszter-helyettes eközben kijelentette, hogy elérhető közelségbe került a megegyezés, de nincs rá garancia, hogy sikerül is tető alá hozni. Kiemelte azonban, hogy a londoni kormány álláspontja nem feltétlenül azonos a parlamentével, valamint aláhúzta, hogy amennyiben nem lesz most egyezség, akkor szükség lehet egy újabb EU-csúcs összehívására a brit kilépés tervezett október 31-ei dátuma előtt.

Merkel: Nem értek még célba a rendezett brit kiválásról szóló tárgyalások

Kiemelte: jó megoldást találni a brit uniós tagság megszüntetésének (Brexit) ügyében nagyjából ahhoz hasonló feladat, mint „a kör négyszögesítése”, és többször tűnt már úgy, hogy közel van a megoldás, de aztán mégsem sikerült megállapodni.

Az viszont biztos, hogy az EU nem engedi meg, hogy az Ír-szigeten „kemény határ” keletkezzen, ami ismét felszítaná a gyűlöletet és az erőszakot, és az is biztos, hogy nem lehet megkérdőjelezni az uniós belső piac alapelveit - jelentette ki Angela Merkel.

Hangsúlyozta: az utolsó pillanatig tárgyalni kell, és akár egy újabb EU-csúcsot is össze kell hívni, mert az EU-nak és az Egyesült Királyságnak is a rendezett Brexit áll az érdekében.

Mindeközben az északírek bejelentették, hogy nem támogatják Johnson brexittervét

Jelenlegi formájában elveti a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét tartalmazó javaslatcsomagot a legnagyobb észak-írországi britpárti protestáns erő, a Demokratikus Unionista Párt (DUP).

A brit kormány a hónap elején terjesztette be tervezetét az Európai Uniónak a londoni alsóházban háromszor is leszavazott, tavaly novemberben elért előző kilépési megállapodás alternatívájaként. A DUP azonban - amelynek alsóházi támogatására a kisebbségben kormányzó Konzervatív Pártnak szüksége van - csütörtökön közölte, hogy „a dolgok jelenlegi állása” alapján nem tudja támogatni a javaslatcsomagot, mindenekelőtt az áfa- és a vámügyi szabályozással, valamint az egyetértési jogkörrel kapcsolatos bizonytalanságok miatt.

Kapcsolódó írásaink